Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Egyre több azoknak a tábora, akik elakadnak a kis drónok, quadcopterek hibakezelésében / elhárításában.

A szám növekedése érthető, mivel egyre többen vásárolnak ilyen quadcoptereket, modelleket, játékokat.

Nekik indítjuk ezt a kis cikksorozatot, összeszedve az eddigi kérdéseket, kihegyezve a CX-10 és H8C quadcopter modellekre, mivel ezek felépítése a méreten, formákon és tudáson kívül egy fontos dologban különböznek, a CX-10 direkt hajtású (a rotorlapátok a motor tengelyén vannak), a H8C fogaskerekes hajtású (a rotorlapátok nem a motor tengelyén vannak, hanem egy fogaskerék áttételen egy külön tengelyen).
Ezen hibákra a gyártó garanciát nem vállal, a javításuk ránk, “modellezőkre” vár.

1. rész – Quadcopterek, drónok beállítása, javítása

2. rész – Propellerek cseréje

3. rész – Motorok cseréje és bejáratása

Quadcopterünk elindul magától egy irányba, vagy forogni kezd

Az első, amit nézzünk meg, az a propeller lapát. Nincs e elhajolva vagy megrepedve.
A kis CX-10 esetében illetve a benti használat közben a leggyakoribb, hogy hajszál tekeredik a lapátokra.

A lapátcserénél figyeljük arra, melyiket cseréljük. Kétféle motor és lapát van egy drónon, bal és jobb forgásirányú. Mindíg ugyanolyat cseréljünk, egyszerre csak egyet. Ezeket általában “A” és “B” jelöléssel különböztetik meg.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A második, amit én minden repülés előtt javaslok, az a kalibrálás. Ezt teljesen vízszintes talajon végezzük el. A quadcopterek tartalmaznak egy (vagy több) giroszkópot, ez egy egy esésnél el tud állítódni.

A CX-10 -nél ez a következőképpen működik:

Kapcsoljuk be a gépet a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon a kék ledek villogni fognak. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a drónon a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Állítsuk át haladó módra a gépet, ehhez nyomjuk be a gázkart annyiszor, hogy 3-at csipogjon a távirányító. Egy csippanás kezdő mód, két csippanás normál, három haladó mód.
Gázkar balra le, iránykar balra fel. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Jobbkezes gázkarnál (Mode 1)
Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Balkezes gázkarnál (Mode 2)

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem segített a kis drónnál sem a lapát csere sem a kalibrálás, akkor már csak a motor csere maradt. A giroszkóp vagy a teljes panel cseréjét végeztessük el szakemberrel, de ez már az az összeg, amikor érdemesebb egy újat vennünk, a meglévőt pedig alkatrész utánpótlásként megtartani.

CX-10 CW (piros/kék kábel) és CCW motorok (fekete/fehér kábel)
CX-10 CW (piros/kék kábel) és CCW motorok (fekete/fehér kábel)
Javításnál ügyeljünk, hogy a megfelelő, azonos kabelű motorra cseréljünk
Javításnál ügyeljünk, hogy a megfelelő, azonos kabelű motorra cseréljünk

 

 

 

 

 

 

 

 

A H8C -nél hasonló a kalibrálás:

Kapcsoljuk be a quadcoptert a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon az összes led villogni fog. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a kvadkopteren a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Ha nekimentünk valaminek, letilott és ezután imbolyog a H8C drónunk, kezdjük az autobalance funkcióval. Ehhez kapcsoljuk ki, tegyük egy vízszintes alapra, kapcsoljuk be, és várjunk 5-10 másodpercet. Ha nem segít, jöhet a kalibrálás.

Állítsuk át haladó módra, azaz 100%-ra a bal felső gomb megnyomásával. A távirányító kiírja, hány %-on vagyunk.
Gázkar balra le, iránykar balra le. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

H8C távirányító kalibráló állása
H8C távirányító kalibráló állása

A quadcopterek különbözőek, például sok gyártónál csak auto kalibrálás van. Ez annyit tesz, hogy be kell kapcsolni a drónt, vízszintes talajra helyezni, és 4-5 másodpercig így kell hagyni. Általában villogással jelzi, ha elkészült.

Ha nem segített és még mindig félrehúz, vagy az egyik (vagy több) propeller akadozni látszik, nem pörög fel néha, akkor a fogaskerekek állapotát kell ellenőriznünk. A motor egy műanyag “bölcsőben” fekszik a karokon belül, ez a bölcső tartja a rotorlapátok fogaskerék tengelyét is. Ezek egy egy nagyobb eséstől elmozdulhatnak, és a fogaskerekek “ledarálódásához” vezetnek. Viszonylag gyorsan (nagyjából 20 csavar és 10 perc) és olcsón megvan a művelet.

Ha túl gyakran cserére szorul gépünk motorja, érdemes elgondolkodni egy nagyobb teljesítményű gépen. Ezek a quadcopterek inkább játékok ebben az árkategóriában, de tanuló gépnek a legmegfelelőbbek.

Ha már látjuk, hogy megkezdte a fogakat, de még nincs elkopva, akkor se várjunk vele, mert nincs sok hátra. Szedjük szét a vázat, ügyelve a kábelekre.

Ezeket az alkatrészeket a cikk alján felsoroljuk.

Figyeljünk itt is a lapátcserénél, hogy a megfelelő típusra cseréljük. Érdemes egyesével elvégezni, így biztos nem keveredünk bele. Az “A” helyére az “A” kerüljön, “B” helyére a “B”. Ha motort kell cserélnünk, figyeljünk, melyiket cseréljük. A CW, tehát az óramutató járásával megegyező irányba forgó motor kábelének színe piros/kék, a CCW, tehát az óramutató járásával ellentétes irányba forgó motoré fekete/fehér.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ha ezek sem segítenek, akkor sajnos eltört a giroszkóp, cseréljük ki. Ha még mindíg “meg van bolondulva”, akkor vigyük szakemberhez quadcoperünket. A quadcopterek érzékeny szerkenytnyűk. A törés, koccanás, egyéb balesetből adódó hibákért sem a gyártó, sem mi nem tudunk garanciát vállalni, ezért is kell mindíg elolvasni a tájékoztatót, vagy ezt a cikket :)

JJRC H8C belső világa
JJRC H8C belső világa

Reméljük, megfelelő segítséget tudtunk nyújtani, ha van még kérdés, örömmel vesszük, itt az oldal alján nyugodtan hozzá lehet szólni. A cikk még folytatódik, a kérdéseitek alapján.

A következő részben kicsit bővebben is megnézzük, mire kell figyelnünk a propellerek cseréjénél.

Facebook oldalunk

Drónt keresel, vagy elromlott a drónod?

Segítünk! Töltsd le ezt a kis füzetet, sok hasznos információt találsz benne kezdőknek. Pár perc alatt végigolvashatod, és máris többet fogsz tudni a drónokról.

letöltöm az ingyenes füzetet
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

16 thoughts on “Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

 1. Szalai István says:

  Kedves Tamás! Jól gondolom, hogy a Syma x11c géptestének jobb hátsó végén a microkapcsolónak kellene összedugott akku-vezérlőkábelnél be-, illetve kikapcsolni a gépet? A gép új, de a kapcsoló megnyomására nem változik semmi, a gép mindig bekapcsolt állapotban van mindaddig míg a kábelt szét nem húzom. Köszönettel, István!

 2. Skull says:

  Üdv! Volna egy x5hc gépem. Felszállás utána ha elindulnék valamelyik irányba, gondol egyet és földhöz vágja magát. Kézben tartva úgy tűnik, hogy a rotorok tolóereje változik. Van esetleg valamiféle beállítás hozzá?
  Esetleg más probléma lehet?

 3. Molnár István says:

  Sziasztok!
  Nekem egy JJRC H31 drónom van, és elhagytam a jobb első motornál lévő kis fogaskereket. Valahol ezt be lehet szerezni?
  Üdv: István

 4. Laczkó Péter says:

  Üdv. Az lenne a problémám, hogy van egy JJRC H31 drónom, ha elindítom csak 3 propeller indul el, a 4. az csak néha felpörög. A motor jó! Ha viszont 360 fokban forgatom a drónt akkor felpörög a motor rendesen. Érdeklődnék, hogy alaplap csere megoldja e a problémát. Valószínűleg a giroszkóp halt meg.

 5. Bodnár Éva says:

  Kedves Tamás, syma x25-ös quadkopterünk nem indul be. Hiába tesszük bele a teljesen feltöltött aksit. Mit tegyünk? Olyan, mintha nem működne a bekapcsológomb. ( fölment vele a gyermekem 2m magasságba, majd mikor leszállt, attól kezdve semmi… elaludtak a fények…)
  Előre is köszönöm!

 6. Dobai Attila says:

  Helló, van egy AOSENMA CG035-ös dronom, Bekapcsolás után az egyik motor szakaszosan elindul, leáll nyugalmi állapotban is. az lábbi filmen látható a jelenség. Valakinek lenne ötlete, hogy mi ez?
  Előre is köszi

  • Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Kedves Attila, sajnos ez a gép firmware hibás, ha van rá lehetőség, fórumokon utána kell nézni, hogy beszerezhető e (gyártótól szinte biztos, hogy nem) és újra kell programozni. Másik megoldás az alaplap cseréje.

 7. Barthos Balázs says:

  Helló! Egy Syma x5hc drónról lenne szó. Az utolsó repülésnél azt vettem észre hogy nagyon jobbra húz és ugy kell kalibrálnom a távirányíton hogy egy helybe maradjon. Ha jobb első propellert pörgetem kézzel akkor hallom hogy egy kicsit kopog és egy kicsit megakad néha . Mi lehet a gond?

  • Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Kedves Balázs, sajnos az a motor cserére szorul. Néhány perc és egy kis forrasztópáka használatával kicserélhető.

 8. Olivér Oláh
  Olivér Oláh says:

  Hello. Nem tudjátok hogy mi a baj akkor hogyha 2 db rotor nem megy? (Nem mozdul semerre). De a másik 2 az jol működik

 9. Attila says:

  Sziasztok!
  Van egy H8C típusú Quadrocopterem.
  Némileg nem szeretjük egymást. Felszállás után mindig kalibrálnom kell, mert valamelyik irányba elindul.
  Ha ez már megvan, akkor jön a következő gondom, nem marad egy helyben, tehát vagy feljebb száll magától, vagy éppen zuhanásba kezd.
  Vajon egy Phantom 3 Advanced is hasonlóan működik?

 10. GusTy says:

  Kedves “RC-Klub”! Vettem (Kínából) egy H8C-t. Gázadáskor felpörög (akár felszállásig is), majd 1 mp után leáll, és a LEDek villognak. Gáz le, villogás leáll, újabb gázadásra ugyanez az eredmény. Találkoztatok már ilyen jelenséggel? Install-probléma, vagy a távir. vagy a vevő-kártya hibás? Esetleg, ha van Valakinek “kéznél” ilyen drónja, össze lehetne jönni egy próbára (távirányító ill. a drón megcserélése)? Üdv: GusTy

  • Oriza57
   Oriza57 says:

   GusTy, nekem is van H8C-m, megy rendesen, csak motor fogyott még benne.
   Van több távom is hozzá (én egy másikkal használom), szívesen felajánlom a kipróbálást.
   Bp környékén lakom, Bp-en dolgozom. Keress az [email protected] címen, ha még nem oldódott meg a gondod.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Add meg, hová küldhetjük a füzetet.

A fenti gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat és hozzájárulsz ahhoz, hogy időszakosan érdekes leveleket küldjünk számodra.
ebook
close-link