Eachine E30 / E30W drón bemutató

Eachine E30 / E30W drón bemutató

Az Eachine egy nagyon népszerű márka a drónok (főleg versenygépek) és FPV kiegészítők között. Nem olyan régen kezdtek el foglalkozni az olcsóbb modellek forgalmazásával is, mint például ez az Eachine E30 / E30W páros. Akik komolyabban foglalkoznak drónokkal, azok most ne olvassanak tovább, akik viszont csak ismerkednek velük és keresnek egy jó kezdő játékmodellt, nos, nekik való ez a gép.

Pont egy időben jelent meg, mint a DJI Phantom 3 Advanced, és szerencsére a dizájn is hajaz rá, így egészen szép kinézetet kaptunk. Az E30 sorozat két változata létezik, a kamera nélküli Eachine E30 és a WiFi FPV élőképes kamerával E30W. Sima kamerás változat viszont sajnos nincs.

Eachine E30 / E30W drón bemutató

Kamerája más olcsóbb változatokkal ellentétben szinte teljesen valós időben továbbítja a képet okostelefonunkra.

Eachine E30W funkciók és specifikációk

 • WiFi valós idejű képátvitel
 • Videó felvétel
 • Headless repülési mód
 • Állítható repülési sebesség (40%, 60% és 100%)
 • Alacsony feszültsés védelem
 • Akár 70 méteres hatótávolság
 • Körülbelül 6 perc repülési idő
 • Teljes súly: 130 g

A doboza szép, de sajnos elég vékony, szinte mindegyiken sérülés volt.

Eachine E30 / E30W drón bemutató

A csomag a drón és távirányító mellett tartalmaz egy garnitúra védőkeretet, 1-1 csere propellert (CW, CCW), 4db leszállótalpat, a kamerát és telefon tartó konzolt, USB töltőt, akkumulátort és egy csavarhúzót a szereléshez. Az anyagok minősége egészen jó, a dizájn másolása még az arany díszscsíkokra is kiterjedt.Az Eachine E30 a Syma X5SC modellekre is nagyon hasonlít, a propellerei viszont keskenyebbek és 3.5mm-el hosszabbak annál.

Eachine E30 / E30W drón bemutató

A helyzetjelző LED megvilágítás a karok alján vannak, messziről is jól láthatóak akár fényes nappal is, az eleje kék, hátulja piros színnel világít. A fogaskerekek védelméről és tisztíthatóságáról egy lecsavarozható sapka gondoskodik. Javaslom, hogy ezt minden repülés előtt használjuk is, mert a felcsavarodott hajszálak vagy por nagyon hamar tönkreteszik a kis méretű kefés motorokat, ezeket garanciálisan amúgy sem lehet cseréltetni, de megnyújthatjuk élettartamukat.

Egy 3.7V 550mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik az áramellátásról, csatlakozója Losi, így gond nélkül használható hozzá a Syma X5SC nagyobb kapacitású akkuja is. Repülési ideje így akár másfélszerese is lehet a gyári 6-8 percnek. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy egy egy repülés után hagyjunk elég időt a motornak hogy lehűljön. Távirányítójának mérete és formája kényelmes, bár nagyon olcsó hatást kelt, LCD kijelző nincs rajta. A króm gombok elég “csicsásak”.

Mindkét változathoz ugyanaz a távirányító jár. A bal felső gombbal tudunk fényképet készíteni, a jobb felsővel a videófelvételt tudjuk elindítani és leállítani. A gázkar megnyomásával (bal oldali kar) változtatható a drón sebessége 3 állásban (40%, 60%, 100%). Hogy éppen meliyk módba kapcsoltuk, azt 1,2 vagy 3 csipogás jelzi. A tetején lévő antenna nem valódi, csak a telefon tartó elhelyezésére szolgál.

Eachine E30 / E30W drón bemutató

A távirányító és drón párosítása a jól megszokott módon zajlik. Először bekapcsoljuk a koptert, majd a távirányítón a gázkart teljesen levéve bekapcsoljuk azt is. Ezután gázkar fel és le.Hatótávolsága nem túl nagy, gyári adat szerint 70 méter, szerintem inkább 50-60 között van, de még ez is teljesen jól kihasználható. Természetesen ezt javíthatjuk egy erősebb 2,4GHz antenna felhelyezésével, így akár 30-40%-al is megnövelhető. Egygombos visszatérő funkciója nincs.Az Eachine E30 távirányítójába 5db AA méretű ceruza elem kell, ami azért elég sok.

Eachine E30 / E30W drón bemutató

Az élkőképes videó megjelenítése mellett a letölthető alkalmazással (LS-Model app) vezérelni is tudjuk a gépet, erre három lehetőségünk van:

 1. távirányítóval,
 2. az alkalmazáson belüli virtuális karokkal,
 3. vagy telefonunk giroszkópjával.

Ez utóbbi nem minden telefon esetében működik, olyan telefon kell, amiben van giroszkóp. Ekkor a gép arra repül, amerre döntjük a telefont. Elég nehéz így irányítani, de jó móka :)

Eachine E30 / E30W drón bemutató

Kamerája nagyon könnyű, mindössze 9 gramm. Ezért viszont nem sok minden jót kecsegtet. Antennáját az egyik lábhoz kell erősítenünk. Bár található rajta egy micro SD kártya foglalat, ezt nem tudjuk életre kelteni, valószínűleg ez majd egy majdani sima kamerás változat kelléke lesz. a videó és kép rögzítése is a telefon memóriájába kerül egy “Drone” nevű mappába. A felvétel sajnos emiatt meg is áll, ha gyenge a jel, illetve a minősége is felejtős.Játszadozni jó. Mindkét esetben a felbontás 720 x 576 pixel, vagyis 0.4MP. Nem túl rózsás. Egy 5 perces videó 25MB helyet foglal el.

Eachine E30 / E30W drón bemutató

Szerettem volna feltenni képet a videó minőségéről, de inkább nem :) Nagyon stabilan repül, viszont még kis sebességi fokozaton is érzékenyen reagál, kezdők ne zárt térben próbálják ki. 60%-on már megfelelő ereje van, nagyon fürge, és stabilan repül. A kisebb széllökések nem ejtik zavarba, jobban viseli, mint az X5SC.

Teljesen feltöltött akkuval, videófelvétellel kicsit több, mint 5 percet tudtunk kisajtolni belőle. Kamera és propeller védőkeret nélkül közel 2 perc pluszt nyertünk. Mielőtt lemerül, villogni kezdenek a LED jelzőfények. Ha hatótávon kívülre kerül, vagy lemerül, kikapcsol a táv, akkor a motorok leállnak. Ez a legszerencsésebb megoldás, mivel súlya kicsi, ezért ha leesik nem törik ripityára, és azt is elkerüljük, hogy a világ végéig menjünk érte megkeresni.

Eachine E30 / E30W drón bemutató

Összességében egy nagyon jó kis gépet kapunk a pénzünkért.

Fotók: firstquadcopter.com

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük