Brushless motor: körszám vagy kv a fontos?

motor körszám

Sokan kérdezitek, mire figyeljetek brushless motoroknál. A körszámra, vagy a kv-re?

Természetesen ez attól függ, mire akarjátok használni a gépet. Nem vagyok expert, de azért pár “tippet” adhatok.

Mindenekelőtt, ha csak “tuningolni” szeretnétek autótokat, nem kell azonnal motort és/vagy szabályzót vásárolnotok ( most magam ellen beszélek :) ).

Cseréljétek le a kábelezést, akku (T-csatira vagy XT60-ra) és motor (3.5mm banánra legalább) csatlakozókat, a gyáriak olykor igen gyatrák, a teljesítmény elvész, hővé alakul. A kábelek pont olyan hosszúak legyenek, ami még elegendő.

Nézzétek meg, hogy egy 10 perces autózást követően mennyire megelszik fel a meglévő motor és szabályzó. Ha langyos, akkor módosítsatok az áttételen, tegyetek a motorra egy foggal nagyobb pinion fogaskereket. Ezzel sok-sok százaléknyi plusz sebességet értek el, kb egy ezresből. Ha túl meleg a motor vagy már letilt a szabályzó, akkor túl lőttetek a célon, az a pinion már sok lesz.

Ha kefés motorotok volt eddig, akkor a 21.5T brushless motor bőven elég. Szabályzót pedig úgy válasszatok mellé, ami a nagyobb fordulatú, vagyis kisebb körszámú motort is elviseli a későbbi fejlesztés végett.

Versenyeken motorkör limit, azaz T szám van meghatározva, pl:

  • Stock 21,5 kategória: 21,5T szenzoros brushless
  • Stock 17,5 kategória: 17,5T szenzoros brushless
  • Modified kategória: 13,5T szenzoros brushless

Érdemes megnézni a ROAR versenyeken hivatalosan használható motorok listáját, amiben természetesen a mi Turnigy TrackStar motorjaink is benne vannak.

Egy azonos körszámú de más gyártmányú vagy típusú motor azonban nem jelenti azt, hogy azonos tulajdonságokkal bír. Például ne menjünk messzire, itt egy példa két HobbyKing motorról.

HobbyKing X-Car 1:10 21.5T 1489KV Brushless szenzoros

motor körszám

Turnigy TrackStar 1:10 21.5T 1855KV Brushless szenzoros (ROAR)

motor körszám

Körszámra azonosak, de nézzük miben másak.

RPM/v (kv)Max áramfelvétel (A)
HobbyKing X-Car 1:10 21.5T 1489KV Brushless szenzoros148912
Turnigy TrackStar 1:10 21.5T 1855KV Brushless szenzoros (ROAR)185522

Elég szembeötlő a különbség. A TrackStar motornak magasabb az áramfelvétele és kv, az RPM/v is. De ez mit jelent?

kV besorolás

A kefe nélküli motorok kv besorolása a fordulat/percet jelenti voltonként (rpm/V). Például egy 5700 kV-s motor 11,1 voltos táplálással névlegesen 63270 fordulat/perc sebességű. Lenz törvénye szerint a forgó motor a forgási sebességgel arányos visszaható elektromotoros erőt hoz létre; a motor addig gyorsul, amíg ez egyenlővé nem válik a tápfeszültséggel, ahol egyensúlyi állapot jön létre. A kV egy feszültségállandó.

Röviden: Ha gyorsabban szeretnénk menni, az autó belső és külső áttételek cseréje nélkül (spur, pinion stb), akkor a magasabb kv számú motort szerezzük be. Ha számít a pénztárca, akkor egyszerűen az olcsóbbat.

Nem árt további olvasmány is, pl a magasabb a fordulat kisebb nyomatékkal is jár.

Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Add meg, hová küldhetjük a füzetet.

A fenti gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat és hozzájárulsz ahhoz, hogy időszakosan érdekes leveleket küldjünk számodra.
ebook
close-link