Akkumulátorok téli tárolása

Nemcsak mi, a gépeink sem igazán szeretik a hideget!

Legfőképpen az akkumulátoruk

Mivel a modellezésnél főként csak LiPo akkumulátorokat használunk, ezért most a többi típus tárolására nem térnék ki.

Alacsony hőmérsékleten a Li-Po akkuban levő ionok mozgékonysága csökken, ezzel együtt a belső ellenállás jelentősen megnő. Egy határ alatt ez a jelenség nem csak a teljesítmény nagymértékű csökkenését, de az akku károsodását is okozza. Tehát nagy hidegben igyekezzünk melegen tartani az akkut, zsebben, fűtött autóban, hőszigetelt táskában. Működés közben a fejlődő hő általában már elég az akku megfelelő hőmérsékleten tartására.

A tárolás minősége nagyban befolyásolja a LiPo akkumulátorok élettartamát. Ha egy cella feszültsége terhelés alatt 3 volt alá esik, akkor az minden esetben visszafordíthatatlanul károsodik (csökkenő kapacitás, rosszabb esetben egyáltalán nem tölthető a cella). A 3 volt terhelés alatti feszültségnek a 3,5 volt üresjárati feszültség felel meg. Az akkumulátorok állásuk alatt is természetes önkisülés megy végbe. A LiPo akkuk ebből a szempontból nagyon jók, mert lassú az önkisülésük a többi újratölthető akkumulátorhoz viszonyítva, de ennek ellenére az állásuk alatt veszítenek a feszültségükből. Ha rájuk sem nézel hetekig vagy hónapokig, akkor bizony közel kerülhetnek a mágikus 3,5 voltos határhoz, ami alatt pedig visszafordíthatatlanul károsodnak.

Akkumulátorok téli tárolása

Mikor beköszönt a fagyos idő és úgy döntünk, hogy eltesszük a gépeket tavaszig, az akkumulátorokra fokozottan kell figyelnünk. Korábban már írtam egy cikkben a lítium polimer akkukról, túlmerülhetnek, ezeket pedig már nem lehet életre kelteni. Hosszabb szünetkor 50%-os töltéssel szobahőmérsékleten kell tárolni az akkukat. Ha van rá mód, úgynevezett safety bag-be tegyük (tűzálló tasak). Persze semmi rosszat nem teszel azzal, ha 50%-os töltés mellett a hűtőben tárolod őket folyamatosan, de ez a hűtőben tárolható egyéb felesleges tartalom mennyiségét csökkenti (hacsak a hölgy családtagok nem gondolják fordítva :) )

61XjYtWmmML._SL1000_

A tartós károsodás nélküli, legnagyobb teljesítmény eléréséhez, 25-30 C fokról indítsuk akkuinkat. A magasabb hőmérséklet az akku öregedését nagyban felgyorsítja, ezért ne melegítsük azokat túlzott mértékben, fölöslegesen hosszú ideig. Hosszabb idejű tároláshoz pedig ajánlatos az akkuk hűtött térben való tárolása. Arra viszont fordítsunk kiemelt figyelmet, hogy töltés előtt az akkunak legyen ideje felvenni a környezet hőmérsékletét.

Tavasszal újra használat előtt hagyjuk szobahőmérsékleten az akkut pár órát (főleg, ha hűtött állapotban tároltuk), és csak ezután töltsük fel.

Ha tehetjük, akkor balanszeres, normálisabb töltőt használjunk (10 ezer Ft körül már egészen jók vannak), és csináljunk egy teljes töltési ciklust (merítés/töltés/balanszolás), így nem kell néhány havonta új akkumulátorokba beruháznunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.