Propellerek cseréje – napi rutin

Az előző részben általánosságban megnéztünk néhány lehetséges problémát, amikkel találkozhatunk a multikopterek használata során.

1. rész – Quadcopterek, drónok beállítása, javítása

2. rész – Propellerek cseréje

3. rész – Motorok cseréje és bejáratása

Most egy kicsit mélyebben is belenézünk, milyen teendőink lehetnek. Szépen sorban fogunk haladni a leggyakoribb, szinte napi rutint igénylő feladatoktól egészen az elektromos alkatrészek, például a motorok és vevőpanelek cseréjéig.

Első ilyen amivel találkozni fogunk, az a propellerek cseréje. Néhány típus esetén ez szinte napi elfoglaltságunk lesz (pl. Cheerson CX-10), más gépek esetében lehet sosem lesz rá szükségünk (MJX X800). Később megnézzük az akkumulátor, motor, vevőpanel cseréjét, de kitérünk a kamerákra is.

Lássuk, a propellereknél mire kell odafigyelnünk.

A motoroknak két forgásiránya van, óramutató járásával megegyező és azzal ellentétes. Ezeken a motorokon különböző propellerek vannak. Általában meg is vannak jelölve, hogy beazonosítható legyen, hova kell felszerelni (A, A1, B, B1 stb).

 • Sose cseréljünk egynél több propellert, hogy ne keverjük el,
 • Ha mégis, akkor valahogy jelöljük meg melyiket honnan szedtük le (pl alkolohos filccel, ragasztó szalaggal),
 • Figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk le túlságosan, mert ha szorul, akkor a motor percek alatt le fog égni, erre pedig nincs garancia,
 • Ha csak ledobja a propellert a kvad, mint a CX-10, akkor túl sokszor ne használjuk fel azt a propellert, mert meglazul, és csak forogni fog a tengelyen, majd azt vesszük észre, hogy nem száll fel a gép vagy erősen egy irányba húz
 • Ha nem érezzük még a gép elejét és hátulját, érdemes más színű propellereket feltenni, hogy segítsen a tájékozódásban (pl fehér előre, fekete hátra).
A teljesség igénye nélkül néhány konkrét példát is megnézünk, mely drónoknál hogyan végezzük el a propellerek cseréjét.
propellerek cseréje HT Toys F803 móricka ábra
HT Toys F803C móricka ábra
propellerek cseréje mjx-x300c-propellerek-felulrol
Az MJX X300C egy remek példa arra, hogyan különböztessük meg jól láthatóan melyik az eleje, melyik a hátulja a gépnek.
propellerek cseréje mjx-x300c-propellerek-fekete-a
Nemcsak színben mások a propellerek, az alsó részükön is jól láthetó, melyik melyik.
propellerek cseréje mjx-x300c-propellerek-piros-b
Az ilyen jelzések megkönnyítik a propellerek cseréjénél a helyes sorrendet.

Minden esetben és minden műveletnél elmondható, hogy óvatosan bánjunk a kis ketyerékkel, mert sérülékenyek. Én szerencsésnek mondhatom magam, mivel évekig versenyszerűen modelleztem, így szerszámkészletem is elég sokszínű, de ha nincs ilyen otthon, a háztartásbeli eszközöket is gyakran fel tudjuk használni.

Néhány propeller például nagyon passzentos, nehéz eltávolítani, esetenként egész komoly kis erő kell hozzá. Ahhoz, hogy ne sérüljön meg a gép, hogy ne karcoljuk össze, használjunk műanyag eszközöket. Jó lehet például egy műanyag evőeszköz (mondjuk kempingezéshez vett kés), de akár egy vonalzó vagy műanyag kupak is. Ennek segítségével óvatosabban tudjuk lecsalogatni a helyéről a kis drágákat.

Később már rutinosak leszünk és becsukott szemmel, félálomban is gond nélkül el tudjuk végezni a propellerek cseréjét.

 

A következő részben egy másik gyakori problémát oldunk meg, mely szorosan kötődik ehhez a témához, ez pedig a propellerek cseréje után a motorok cseréje.

4 thoughts on “Propellerek cseréje – Quadcopterek, drónok javítása 2. rész

 1. Bakó Balázs says:

  Sziasztok, LS124 quadcopternek (tlejesen kezdő minidron) hogy kell cserélni a propellerjét? Betekert egy hajszálat. Nincs semmilyen rögzítőcsavar, de nem merem erőltetni a lepattintást. Köszönöm, Bakó Balázs

  • tomi says:

   Sziasztok. valami pontos sor rendet .nem e tudtok adni a forgólapátokra mert sikerült összekevernem. javítás után.az első kettő píros a hátsó meg fehér. van olyan hogy .A1. B1 .B2. A2 minden féle módon meg probáltam

Vélemény, hozzászólás?

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}