Egyre több azoknak a tábora, akik elakadnak a kis drónok, quadcopterek hibakezelésében / elhárításában.

A szám növekedése érthető, mivel egyre többen vásárolnak ilyen quadcoptereket, modelleket, játékokat.

Nekik indítjuk ezt a kis cikksorozatot, összeszedve az eddigi kérdéseket, kihegyezve a CX-10 és H8C quadcopter modellekre, mivel ezek felépítése a méreten, formákon és tudáson kívül egy fontos dologban különböznek, a CX-10 direkt hajtású (a rotorlapátok a motor tengelyén vannak), a H8C fogaskerekes hajtású (a rotorlapátok nem a motor tengelyén vannak, hanem egy fogaskerék áttételen egy külön tengelyen).
Ezen hibákra a gyártó garanciát nem vállal, a javításuk ránk, “modellezőkre” vár.

1. rész – Quadcopterek, drónok beállítása, javítása

2. rész – Propellerek cseréje

3. rész – Motorok cseréje és bejáratása

Quadcopterünk elindul magától egy irányba, vagy forogni kezd

Az első, amit nézzünk meg, az a propeller lapát. Nincs e elhajolva vagy megrepedve.
A kis CX-10 esetében illetve a benti használat közben a leggyakoribb, hogy hajszál tekeredik a lapátokra.

A lapátcserénél figyeljük arra, melyiket cseréljük. Kétféle motor és lapát van egy drónon, bal és jobb forgásirányú. Mindíg ugyanolyat cseréljünk, egyszerre csak egyet. Ezeket általában “A” és “B” jelöléssel különböztetik meg.

A második, amit én minden repülés előtt javaslok, az a kalibrálás. Ezt teljesen vízszintes talajon végezzük el. A quadcopterek tartalmaznak egy (vagy több) giroszkópot, ez egy egy esésnél el tud állítódni.

A CX-10 -nél ez a következőképpen működik:

Kapcsoljuk be a gépet a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon a kék ledek villogni fognak. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a drónon a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Állítsuk át haladó módra a gépet, ehhez nyomjuk be a gázkart annyiszor, hogy 3-at csipogjon a távirányító. Egy csippanás kezdő mód, két csippanás normál, három haladó mód.
Gázkar balra le, iránykar balra fel. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Jobbkezes gázkarnál (Mode 1)
Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Balkezes gázkarnál (Mode 2)

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem segített a kis drónnál sem a lapát csere sem a kalibrálás, akkor már csak a motor csere maradt. A giroszkóp vagy a teljes panel cseréjét végeztessük el szakemberrel, de ez már az az összeg, amikor érdemesebb egy újat vennünk, a meglévőt pedig alkatrész utánpótlásként megtartani.

CX-10 CW (piros/kék kábel) és CCW motorok (fekete/fehér kábel)
CX-10 CW (piros/kék kábel) és CCW motorok (fekete/fehér kábel)
Javításnál ügyeljünk, hogy a megfelelő, azonos kabelű motorra cseréljünk
Javításnál ügyeljünk, hogy a megfelelő, azonos kabelű motorra cseréljünk

 

 

 

 

 

 

 

 

A H8C -nél hasonló a kalibrálás:

Kapcsoljuk be a quadcoptert a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon az összes led villogni fog. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a kvadkopteren a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Ha nekimentünk valaminek, letilott és ezután imbolyog a H8C drónunk, kezdjük az autobalance funkcióval. Ehhez kapcsoljuk ki, tegyük egy vízszintes alapra, kapcsoljuk be, és várjunk 5-10 másodpercet. Ha nem segít, jöhet a kalibrálás.

Állítsuk át haladó módra, azaz 100%-ra a bal felső gomb megnyomásával. A távirányító kiírja, hány %-on vagyunk.
Gázkar balra le, iránykar balra le. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

H8C távirányító kalibráló állása
H8C távirányító kalibráló állása

A quadcopterek különbözőek, például sok gyártónál csak auto kalibrálás van. Ez annyit tesz, hogy be kell kapcsolni a drónt, vízszintes talajra helyezni, és 4-5 másodpercig így kell hagyni. Általában villogással jelzi, ha elkészült.

Ha nem segített és még mindig félrehúz, vagy az egyik (vagy több) propeller akadozni látszik, nem pörög fel néha, akkor a fogaskerekek állapotát kell ellenőriznünk. A motor egy műanyag “bölcsőben” fekszik a karokon belül, ez a bölcső tartja a rotorlapátok fogaskerék tengelyét is. Ezek egy egy nagyobb eséstől elmozdulhatnak, és a fogaskerekek “ledarálódásához” vezetnek. Viszonylag gyorsan (nagyjából 20 csavar és 10 perc) és olcsón megvan a művelet.

Ha túl gyakran cserére szorul gépünk motorja, érdemes elgondolkodni egy nagyobb teljesítményű gépen. Ezek a quadcopterek inkább játékok ebben az árkategóriában, de tanuló gépnek a legmegfelelőbbek.

Ha már látjuk, hogy megkezdte a fogakat, de még nincs elkopva, akkor se várjunk vele, mert nincs sok hátra. Szedjük szét a vázat, ügyelve a kábelekre.

Ezeket az alkatrészeket a cikk alján felsoroljuk.

Figyeljünk itt is a lapátcserénél, hogy a megfelelő típusra cseréljük. Érdemes egyesével elvégezni, így biztos nem keveredünk bele. Az “A” helyére az “A” kerüljön, “B” helyére a “B”. Ha motort kell cserélnünk, figyeljünk, melyiket cseréljük. A CW, tehát az óramutató járásával megegyező irányba forgó motor kábelének színe piros/kék, a CCW, tehát az óramutató járásával ellentétes irányba forgó motoré fekete/fehér.

Ha ezek sem segítenek, akkor sajnos eltört a giroszkóp, cseréljük ki. Ha még mindíg “meg van bolondulva”, akkor vigyük szakemberhez quadcoperünket. A quadcopterek érzékeny szerkenytnyűk. A törés, koccanás, egyéb balesetből adódó hibákért sem a gyártó, sem mi nem tudunk garanciát vállalni, ezért is kell mindíg elolvasni a tájékoztatót, vagy ezt a cikket :)

JJRC H8C belső világa
JJRC H8C belső világa

Reméljük, megfelelő segítséget tudtunk nyújtani, ha van még kérdés, örömmel vesszük, itt az oldal alján nyugodtan hozzá lehet szólni. A cikk még folytatódik, a kérdéseitek alapján.

A következő részben kicsit bővebben is megnézzük, mire kell figyelnünk a propellerek cseréjénél.

Facebook oldalunk

23 thoughts on “Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

 1. Blanc001 says:

  Üdv mindenkinek. Van egy SYMA x5uw drónom, és az a gondom vele, hogy amint felpörgetem a motorokat és elkezd felszállni, max 2 másodpercen belül leállnak a motorok, mert elveszíti a jelet a távirányítóval. A kamera viszont továbbra is működik. Ilyenkor újra csatlakoztatom a drónt, kapcsolódik szépen, majd ugyanaz történik amint felszállok vele. Van valakinek ötlete?

 2. Balogh Ferenc says:

  Sziasztok !
  Van egy Syma x5uw drón-om, a probléma az, hogy vadonat új akksival / 500 mah / kb. 10 másodpercig repül. De új korában nem csinálta ezt, akkor ez: 5-6 perc is volt !
  Gondoltam rossz az akksi, de vettem több újjat is, azokkal is ugyan az van, akkor mondom, motor csere mind a 4.
  Ugyan az, hátha valaki tapasztalt már ilyet, választ előre is köszönöm !!!

  • Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Szervusz Iván, valószínűleg az egyik propellered, vagy a motor sérült. Leállított állapotban pörgesd meg egyenként őket, amelyiknél eltérést érzel, azt cserélni kell.

 3. Szalai István says:

  Kedves Tamás! Jól gondolom, hogy a Syma x11c géptestének jobb hátsó végén a microkapcsolónak kellene összedugott akku-vezérlőkábelnél be-, illetve kikapcsolni a gépet? A gép új, de a kapcsoló megnyomására nem változik semmi, a gép mindig bekapcsolt állapotban van mindaddig míg a kábelt szét nem húzom. Köszönettel, István!

 4. Skull says:

  Üdv! Volna egy x5hc gépem. Felszállás utána ha elindulnék valamelyik irányba, gondol egyet és földhöz vágja magát. Kézben tartva úgy tűnik, hogy a rotorok tolóereje változik. Van esetleg valamiféle beállítás hozzá?
  Esetleg más probléma lehet?

 5. Laczkó Péter says:

  Üdv. Az lenne a problémám, hogy van egy JJRC H31 drónom, ha elindítom csak 3 propeller indul el, a 4. az csak néha felpörög. A motor jó! Ha viszont 360 fokban forgatom a drónt akkor felpörög a motor rendesen. Érdeklődnék, hogy alaplap csere megoldja e a problémát. Valószínűleg a giroszkóp halt meg.

 6. Bodnár Éva says:

  Kedves Tamás, syma x25-ös quadkopterünk nem indul be. Hiába tesszük bele a teljesen feltöltött aksit. Mit tegyünk? Olyan, mintha nem működne a bekapcsológomb. ( fölment vele a gyermekem 2m magasságba, majd mikor leszállt, attól kezdve semmi… elaludtak a fények…)
  Előre is köszönöm!

 7. Dobai Attila says:

  Helló, van egy AOSENMA CG035-ös dronom, Bekapcsolás után az egyik motor szakaszosan elindul, leáll nyugalmi állapotban is. az lábbi filmen látható a jelenség. Valakinek lenne ötlete, hogy mi ez?
  Előre is köszi
  https://www.youtube.com/watch?v=SMYHa9-2RtE

 8. Barthos Balázs says:

  Helló! Egy Syma x5hc drónról lenne szó. Az utolsó repülésnél azt vettem észre hogy nagyon jobbra húz és ugy kell kalibrálnom a távirányíton hogy egy helybe maradjon. Ha jobb első propellert pörgetem kézzel akkor hallom hogy egy kicsit kopog és egy kicsit megakad néha . Mi lehet a gond?

  • Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Kedves Balázs, sajnos az a motor cserére szorul. Néhány perc és egy kis forrasztópáka használatával kicserélhető.

 9. Attila says:

  Sziasztok!
  Van egy H8C típusú Quadrocopterem.
  Némileg nem szeretjük egymást. Felszállás után mindig kalibrálnom kell, mert valamelyik irányba elindul.
  Ha ez már megvan, akkor jön a következő gondom, nem marad egy helyben, tehát vagy feljebb száll magától, vagy éppen zuhanásba kezd.
  Vajon egy Phantom 3 Advanced is hasonlóan működik?

 10. GusTy says:

  Kedves “RC-Klub”! Vettem (Kínából) egy H8C-t. Gázadáskor felpörög (akár felszállásig is), majd 1 mp után leáll, és a LEDek villognak. Gáz le, villogás leáll, újabb gázadásra ugyanez az eredmény. Találkoztatok már ilyen jelenséggel? Install-probléma, vagy a távir. vagy a vevő-kártya hibás? Esetleg, ha van Valakinek “kéznél” ilyen drónja, össze lehetne jönni egy próbára (távirányító ill. a drón megcserélése)? Üdv: GusTy

  • Oriza57
   Oriza57 says:

   GusTy, nekem is van H8C-m, megy rendesen, csak motor fogyott még benne.
   Van több távom is hozzá (én egy másikkal használom), szívesen felajánlom a kipróbálást.
   Bp környékén lakom, Bp-en dolgozom. Keress az oriza57@gmail.com címen, ha még nem oldódott meg a gondod.

Vélemény, hozzászólás?

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}