Brushless motor : körszám vagy kv a fontos?

Brushless motor : körszám vagy kv a fontos?

Sokan kérdezitek, mire figyeljetek brushless motor választásnál.

A körszámra, vagy a kv-re?

Természetesen ez attól függ, mire akarjátok használni a gépet. Nem vagyok expert, de azért pár “tippet” adhatok. Mindenekelőtt, ha csak “tuningolni” szeretnétek autótokat, nem kell azonnal motort és/vagy szabályzót vásárolnotok ( most magam ellen beszélek :) ). Cseréljétek le a kábelezést, akku (T-Dean csatira vagy XT60-ra) és motor (3.5mm aranyozott dugóra legalább) csatlakozókat, a gyáriak olykor igen gyatrák, a teljesítmény elvész, hővé alakul. Fontos, a kábelek pont olyan hosszúak legyenek, ami még elegendő. Nézzétek meg, hogy egy 10 perces autózást követően mennyire melegszik fel a meglévő motor és szabályzó.

Ha langyos, akkor módosítsatok az áttételen, tegyetek a motorra egy foggal nagyobb pinion fogaskereket. Ezzel sok-sok százaléknyi plusz sebességet értek el, kb egy ezresből. Ha túl meleg a motor vagy már letilt a szabályzó, akkor túl lőttetek a célon, az a pinion már sok lesz. Ha kefés motorotok volt eddig, akkor a 21.5T brushless motor bőven elég. Szabályzót pedig úgy válasszatok mellé, ami a nagyobb fordulatú, vagyis kisebb körszámú motort is elviseli a későbbi fejlesztés végett. Versenyeken motorkör limit, azaz T körszám van meghatározva, pl:

  • Stock 21,5 kategória: 21,5T szenzoros brushless
  • Stock 17,5 kategória: 17,5T szenzoros brushless
  • Modified kategória: 13,5T szenzoros brushless

Érdemes megnézni a ROAR rc auto versenyeken hivatalosan használható brushless motor listáját, amiben természetesen a mi Absima motorjaink is benne vannak. Egy azonos körszámú de más gyártmányú vagy típusú motor azonban nem jelenti azt, hogy azonos tulajdonságokkal bír. Például ne menjünk messzire, itt egy példa két HobbyKing motorról.

HobbyKing X-Car 1:10 21.5T 1489KV Brushless szenzoros

brushless motor
brushless motor

Turnigy TrackStar 1:10 21.5T 1855KV Brushless szenzoros (ROAR)

RC autó trackstar 10.5t

Körszámra azonosak, de nézzük miben másak.

RPM/v (kv)Max áramfelvétel (A)
HobbyKing X-Car 1:10 21.5T 1489KV Brushless szenzoros148912
Turnigy TrackStar 1:10 21.5T 1855KV Brushless szenzoros (ROAR)185522

Elég szembeötlő a különbség. A TrackStar motornak magasabb az áramfelvétele és kv, az RPM/v is. De ez mit jelent?

kV besorolás

A brushless motorok kv besorolása a fordulat/percet jelenti voltonként (rpm/V). Például egy 5700 kV-s motor 11,1 voltos táplálással névlegesen 63270 fordulat/perc sebességű. Lenz törvénye szerint a forgó motor a forgási sebességgel arányos visszaható elektromotoros erőt hoz létre; a motor addig gyorsul, amíg ez egyenlővé nem válik a tápfeszültséggel, ahol egyensúlyi állapot jön létre. A kV egy feszültségállandó. Röviden: Ha gyorsabban szeretnénk menni, az autó belső és külső áttételek cseréje nélkül (spur, pinion stb), akkor a magasabb kv számú brushless motor kell nekünk. Ha számít a pénztárca, akkor egyszerűen az olcsóbbat. Nem árt további olvasmány is, pl a magasabb a fordulat kisebb nyomatékkal is jár.

Ezért teherautókba, triál autókba a lehető legkisebb kv értékű brushless motort kell beépítened.

Wikipédia

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük