II. Drón Konferencia – drónok a játékélményen túl

II. Drón Konferencia és Expo

Elképesztő milyen gyorsan és hova fejlődnek a drónok. A II. Drón Konferencia előadásain sok mindenről hallottunk. Már nagyon nem csak játékszer kategóriáról beszélünk.

Olyan drón technológiai fejlesztés zajlik, amit személy szerint sokkal távolibbnak képzeltem. Az Innovációs és Technológiai Miniszter, Dr. Palkovics László nagyon is támogatója ennek a fejlődésnek, hiszen rengeteg iparágban megkönnyíti vagy meggyorsítja a munkát Ezt majd hamarosan ki is fejtem.

Ipari UAV – Óbudai Egyetem a drón rendezvény kiállítói közt.

Annyira nagy léptékkel haladnak előbbre és még előbbre, hogy az Óbudai Egyetem idén februártól elindította az Ipari UAV (Unmanned Aerial Vehicle – pilóta nélküli légi jármű) kezelési és fejlesztési ismeretek tárgyat, kreditpontért.

Ezzel az Európai Unióban az elsők között készítik fel a hallgatóikat a legmodernebb ipari technológiák elsajátítására.

II. Drón Konferencia - drónok a játékélményen túl

Ha valaki azt hiszi, hogy elkapkodják, akkor had mutassak valamit.


II. Drón Konferencia - EHANG AAV

Az EHANG nagyon is készen áll a jövőre! A drón konferencia egyik előadójától, Andreas Perottitól (FACCAG) megtudtuk, ez nem csak egy álomképük, hanem már egy működő, számtalanszor tesztelt, különböző időjárási viszonyokban kipróbált és helyt állt szerkezet. Egy fura helikopter. Hát fura vagy sem, de 2x biztonságosabb a tesztek alapján, 15x megbízhatóbb, 4x csendesebb és 10-ed annyiba kerül.

EHANG tervek
Ez egy 1974-es és egy közelmúltban kiadott újság címlapja. Már egy ideje megálmodták és mostanra már valóság lett.

Azért még úgy érzem van pár évünk, míg ilyenekkel furikáznánk.

Hogy hol és mire lehet még drónokat bevetni?

Pár területet emelek csak ki, amiről szó volt a drón rendezvény előadásain.

  • Infrastruktúrában: építkezéseken kivitelezésnél (pl. egymásra tudják vetíteni a tervet és a drónnal felvett valóságot – így látni lehet hol kéne tartani és most hol tartanak), műszaki ellenőrzésnél, vasútvonal felülvizsgálatánál.
  • Mezőgazdaságban: permetezéshez, locsoláshoz, károk észleléséhez.
  • Energiaszektorban: hálózati hibák felderítésére, hálózat ellenőrzésére, de a veszélyesen elburjánzó fák is időben kiszűrhetőek drón segítségével (E-on is beveti).
  • Helyszínelésnél: légifelvételhez, esetenként hőkamerás felvétel készítéséhez.
  • Ételszállításhoz: bizony, már ilyen teszteken is túl vannak. Egy kávé, egy hambi, egy pizza… ezt mind a drónfutár hozza. :) Ezt kipróbálhatjátok otthon, ha elég nagy a hely és a drón. De előbb kicsi távon kicsi súllyal próbálkozzatok ami nem törékeny.
  • Egészségügy: defibrillátor, egyészségügyi csomag szállítás.
drón szállítás
Eddig így szállították…
drón eü csomag
Innentől ennyire pontosan is lehet


A fentiekből is látszik, hogy nincs megállás, lesz ez még jobb, még terhelhetőbb, még praktikusabb, csak győzzük kivárni. :) Meglátjuk mit hoz jövőre a harmadik drón konferencia.

Addig is reptessük a saját kedvencünket élvezettel, mielőtt azon kapod magad, hogy már ebben a világban élsz.

drónok a játékélményen túl

Lehet, hogy 10 év múlva már a kutyádnak is lesz drónja, annyira elterjed. Élvezd ki, hogy a különleges képességed a drónozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük