Drón is őrködik ma már az elhullott agancsok felett

Drón is őrködik ma már az elhullott agancsok felett

Hullatják már agancsaikat a gímbikák a somogyi erdőkben. Ebben az időszakban fokozott az ellenőrzés az erdős területeken, ugyanis sok az illegális agancsgyűjtő. Az elhullajtott fejdíszeket tilos engedély nélkül összeszedni. Drón is őrködik ma már az elhullott agancsok felett.

  

Quaddal érkezett a szarvasfarm dolgozója az egyik kertjükbe. Amint talált egy agancsot, már vitte is az egykori magtár zárható épületébe, ott gyűjtik a fejdíszeket. A trófeák egy részét megtartják, a másik felét értékesítik. Átlagosan kilójáért ötezer forintot fizetnek most a piacon.

– Az agancshullatás időszakában különös figyelmet fordítunk a folyamatos ellenőrzésekre, és amint megtaláljuk a trófeát, már hozzuk is be a területről – mondta Nagy János. A szarvasfarm vezetője korábban találkozott már az illegális gyűjtők nyomaival. Többször tapasztalták, hogy a betolakodók a kerítésen másztak be. Ezért az idei évben a kamerák mellett már drónt is bevetnek, hogy a lehető legkevesebb illetéktelen juthasson be a területre, s távozhasson hullott aganccsal.

– A hullott agancs nagyon jó információhordozó a vadgazda számára, jól mutatja a vadállomány minőségét, ezért is fontos, hogy ezeket összegyűjtsük – tette hozzá Nagy János.

– Tilos engedély nélkül gyűjteni az agancsokat, aki mégsem tartja be a szabályokat, az büntetésre számíthat – mondta Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. szóvivője. – A társaság vadászai évről évre rendőrök kíséretében fokozottan ellenőrzik ebben az időszakban a területeiket. Tavaly februárban például a szántódi vadászterületükön fogtak el a razzia során egy illegális gyűjtőt, akinek csomagterében tiezengy, különböző méretű, kifejlett gímszarvas hullajtott agancsát találták meg.

– A trófeákat összeszedni csak az engedéllyel rendelkezőknek szabad, ehhez a helyileg illetékes vadgazdálkodó írásbeli engedélyére van szükség – tette hozzá Ihárosi Péter.

– A hullott agancs gyűjtése illegális tevékenység – hangsúlyozta Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára is. – Az agancs, ahogy az elhullott vad trófeája (koponyával együtt) is a vadászatra jogosultak tulajdonát képezik. A módosított vadászati törvény kapcsán a hullott agancs eszmei értéke a korábbi duplájára emelkedett, így a szabálysértésből hamar bűncselekmény válik jelentős büntetési tétellel.

Sok a baleset

Kemenszky Péter, a vadászkamara megyei titkára elmondta azt is, hogy egyes jogosultak némely esetben ugyan adnak ki gyűjtési engedélyt, a legtöbb vadásztársaság azonban nem járul hozzá ehhez a tevékenységhez. – A jogtalan eltulajdonításon kívül a járulékos zavarás is nagyon jelentős ebben az időszakban, az illegális agancsozók által hajtott, menekülő szarvasok gyakrabban okoznak napközben is súlyos közúti baleseteket, vagy lelik vesztüket kerítéseken, szőlőkordonokon fennakadva –  mondta a kamara titkára.

 

Nézd meg drónjainkat!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük