Rendőrségi drón a motorosok ellen: nem akciófilm, ez a valóság!

Rendőrségi drón a motorosok ellen: nem akciófilm, ez a valóság!

Angliában olcsóbb és egyszerűbb módját választotta a rendőrség a szabályszegő motorosok követésére: drónokkal szúrják ki a KRESZ megszegőit. Nem kell nagyon megijedni, minket (még) nem érint a hír, reméljük, hogy a rend éber őrei nem fognak ihletet kapni cikkünkből. Történt ugyanis, hogy az angliai South Shields városban drónokkal kezdték el követni a rosszul viselkedő (értsd közveszélyes) motorosokat. Eddig Droset, Devon és Cornwall megyék fogtak össze és szerveztek 24 órás megfigyelést, amivel képesek lefedni a három országrészt.

Vajon lesz rajta megkülönböztető jelzés?
Vajon lesz rajta megkülönböztető jelzés?

Miért csak most?

Érdemes megemlíteni, hogy Amerikában már évek óta fontolgatják a különböző rendvédelmi szervek a drónok használatát, de eddig a közvélemény minden esetben szemben állt a döntéssel. Los Angelesben és Seattle-ben is próbálkozott a rendőrség hasonló kezdeményezéssel, de ott is ugyanilyen ellenállással találták szembe magukat. Érdekes módon Angliában nem ütköztek hasonló falakba a szervek. Ahogy azt a program vezetője, Jim Nye is kihangsúlyozta, a drón technológia jóval költséghatékonyabban tudja támogatni a rendőrök munkáját. Legyen szó tűzharcról, vagy terrorista akcióról, a földön lévő rendőrök így gyorsabban és biztonságosabban kapnak pontos információkat a helyzetről.

Szakértő kezekben...
Szakértő kezekben…

Olcsóbb és jobb?

Azt el kell ismerni, hogy egy drón működtetése jóval kevesebb összeget von le az adófizetőktől , mint mondjuk egy helikopter. Attól, hogy egy ilyen szerkezet kisebb mint embereket is szállító társa, még ugyanúgy fel lehet szerelni a legprofibb hőkamerával és nagyobb zoomra képes objektívvel. További előny, hogy még ha az átszáguldó motorosokat el is kell viselniük a lakosoknak, az utánuk száguldó rendőrautók vagy helikopterek zaját így már nem. Visszatérve az USA-ra, ha a rendvédelmi ügynökségek nem is, más szervek már használják a technikát. A 350 alkalmazó közt van az állami- és városi rendőrség, a tűzoltóság, és a kutató-mentő egységek is Az így is növekvő trendet Texas, California és Michigan vezeti, de egyes előrejelzések szerint pár éven belül több mint 30’000 állami drón fog körözni a levegőben.

 
Egy egész profi darab
Egy egész profi darab

Ti mit szóltok hozzá, sértené a magánszférát, vagy közveszélyes elemek kiszűrése mellett beleférne a zümmögés felettünk?

Forrás: onroad.hu online motoros magazin

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük