Syma X8C Venture quadcopter bemutató

Syma X8C

A Syma X8C Venture

Ebben a szegmensben az egyik legnagyobb méretű, és legjobb ár/érték arányú RC quadcopter, 2 megapixeles HD kamerával. Aki jobb minőségű felvételeket szeretne készíteni, azoknak ajánljuk a Mobius vagy GoPro szerű HD kamerákat, ezeket könnyen fel tudjuk csatolni a gépre egy átalakító, vagy gimbal segítségével. A SYMA cég nem mondható innovatívnak a tervezések terén, a jól bevált, nevesebb gyártók formáját veszi át. (A JJRC és MJX ennek szöges ellentéte) Biztosan sokan (ha nem mindenki) hallott már a DJI Phantomról. A Syma X8C quadcopterét ez a gép inspirálta. Ha a DJI-nek bevállt, akkor az olcsóbb kategóriában is jó lesz ez a dizájn. :) Nyilván tudásban nem éri utol, nem is ez a célja, lévén ez egy jó nagyra nőtt “játék”. Nem rendelkezik GPS-el, kefés motorja van brushless helyett. Inkább nézzünk úgy rá, mint a kedvelt X5C nagy testvérére.

Kezdőknek, légifotózás iránt érdeklődőknek tökéletes választás, nem fognak csalódni benne.

Mi a jó és mi rossz benne?

Előnyök

 • Megszokott, jó Syma minőség
 • Egész hosszú repülési idő
 • Stabil, kezelhető repülési tulajdonságok
 • Jól használható kezdő légifotózásra
 • Headless mód
 • Elég erős ahhoz, hogy egy jobb kamerát is cipeljen (GoPro, Xiaomi, Mobius)
 • Propeller védőket is mellékeltek

Hátrányok

 • A kamera felvétele nem mondhatni jó minőségűnek
 • Lassú fordulás (légifotózásnál ez épp előny)
 • Gyenge töltő
 • Nem kompatibilis más távirányítókkal
 • A propeller védő nagyon törékeny anyagból van
Syma X8C popup
Syma X8C Venture Quadcopter 2.4Ghz-es távirányítóval és 2MP kamerával (RTF)

Első benyomások

Már a doboza is mutatja, hogy nem egy mini drón helyezkedik el benne, pedig a propellereket még nekünk kell majd rászerelni. A Syma X8C csomagolása példaértékű. Minden alkatrésznek gyönyörűen kialakított helye van, ha szivacsból lenne, még meg is tartanám és készítenék neki egy ládát.

A propellerek kialakítása már már elhiteti velünk, hogy egy brushless motor dolgozik alattuk, de nem. Ha már gyakorlott pilóta vagy, a védőkeretre nem lesz szükséged, ezzel is spórolhatsz egyenként 5.4 grammot, összesen ez már +20 gramm súlytöbbletet jelent. Egy jobb akciókamera 50-70 gramm, így ez a 20 is sokat számít. A védőkeret felhelyezése ötletes, ha nem akarod használni, a lyukakat egy kis borítás fedi. Szép kialakítás. Alattuk találhatóak a motor hűtésére szolgáló lyukak. A hozzáadott 7.4V 2000mAh 25C lipo akkumulátor egy monstrum, 104gramm. A töltőről először azt hittem viccelnek, a leírásban 200 perces töltési idő szerepel. Hát nem. Közel 3 óra kell neki, a 750mAh kimeneti áramerősséggel nagyon alul van méretezve, ez körülbelül 0.38C töltési arány. Helyette ajánlatos egy normális, legalább 3A-s LiPo balanszolt akku töltő, nem vészes az ára, így már cellánkénti 1C (2A) töltéssel csak 45 perc alatt tölt fel teljesen.

Külsőre pontosan akkora, mint DJI Phantom. Azonos magasság, hosszúság és szélesség. A Syma X8C hasa alatt találjuk a kis tojás alakú kamerát. Csak be kell csúsztatni a helyére, és bekattintani, majd a 3.5mm-es jack dugót a helyére dugni. Készíthetünk vele videót vagy fényképet. Egy 4GB-os micro SD kártyát és kártya olvasót is mellékelnek. A kamera 30° vagy 60°-os szögekben állítható, ez nem túl szerencsés. A kamera funkcióit a távirányítóról vezérelhetjük. Látószöge nem túl nagy. A propeller 230mm hosszú. A krómozott zár nagyon jól néz ki rajta, még ha funkciója nincs is, csak csili-vili. Könnyen cserélhetőek, csak a kis fehér gyűrűt kell le vagy felcsavarni a rögzítő tengelyekre. Egy teljes csere készletet is tartalmaz a doboz, rögzítőkkel, csapszegekkel.

Egy esetleges motor csere sem ördöngősség, csak ki kell csavarozni az alját, majd a csatlakozó dugót ki kell húzni. A motor és a propeller fogaskerék burkolt és védett, de szellőzőnyílásai azért vannak a hűtés miatt.

 A leszállótalpakat is nekünk kell felszerelni, két csavar fogja  őket egyenként. Ha felszerelted, viszonylag nehézkes az  eltávolításuk, nagyon passzentosak. Hasmagassága 95 mm,  így akár egy 3D gimbal kamera állvány is elhelyezhető az  alján. A karok alján találhatóak a LED-es fényjelzők. Az elejét piros, a  hátulját zöld LED jelzi. Kicsit fura, hozzá kell szokni. Az én  agyamban a piros a féklámpa, az meg hátul van… A fények nehezen láthatóak nappal, nem túl fényesek, de estefelé nagyon hasznos, minden irányból észrevehető. Minden forgórész esetében kiemelt figyelmet érdemel a megfelelő kenés megléte, ezért mindenképpen ajánlom, hogy a csapágyazást szilikonzsírral kenjük be! Ha az X8C túl nagy, érdemes megnézni a JJRC H12C drónt is, melynek 5 megapixeles kamerája van.

Syma X8C
Syma X8C | Syma X5C | Syma X11C

Távirányító

A dizájn ugyanaz, mint az első X1 Tx-é volt, csak nagyobb. Ha felnyitjuk az elemtartót, 6db elem helyét találjuk, de ebből 2 hamis (minek?) Mondjuk arra jó, hogy kivesszük a szivacsokat belőle és 2 tartalék elemet bele tehetünk. (de minek?) 4 féle módban állítható az irányítás, a megszokott 1-es és 2-es mellett van 2 további, na ezt nem tudnám megszokni, de vicces volt kipróbálni. AZ AIL/RUD gombbal tudjuk váltogatni. A bal felső gomb a sebességállító, L (alacsony) vagy H (magas) állása van. A jobb felső gomb a 360 fokos fordulat, kipróbáltam, de nem ajánlom. Mivel nagy a gép, a fordulat nagy süllyedéssel jár, simán oda lehet verni a földhöz. Másik nagy baj, hogy átfordulás közben a védőkeret beleér a forgó propellerbe. Egyrészt rossz hallani, másrészt a motornak és fogaskerekeknek sem tesz jót.A távirányító nagy hibája, hogy saját protokollt használ, így nem tudjuk lecserélni kedvenc Spektrumunkra, vagy bármi másik távra. Ettől függetlenül a táv jól használható, kézre áll, minden a helyén van. Újrakalibráláshoz mindkét kart a jobb alsó sarokba kell húzni, és addig tartani, amíg az X8C kvadon gyorsan villognak a LED-ek. Az fura, hogy bekapcsoláskor mindig alacsony töltést mutat, az elején megviccelt. :)

Repülés közben

Hát, semmilyen repülési sebesség rekordot nem fogunk megdönteni a Syma X8C-vel, az biztos. Pozitívuma a hátránya, hogy lomha az oldalirányú kitérése, így kamerázásnál ez nagyon jól jön. Lassan, de stabilan, egyenletesen repül. Ha elkapja egy szélfuvallat, súlya miatt csak elsodródik, de ez könnyen korrigálható. Szűk fordulatokat nem tudunk vele tenni, kell neki hely, így csak akkor repkedjünk beltérben, ha az elég méretes. Nagyon szépen tartható vele a magasság, szinte egyhelyben képes maradni, ez nagyon jó pont. Miközben lebegett, letettem a távot és kényelmesen csináltam néhány fotót, pedig szűk helyen próbáltam a repülést. Tömege miatt viszonylag lassan gyorsul, de a sebességét jól tartja. Mint egy dízel autó.

A Syma X8C nagyon kiszámítható, nem okoz meglepetést repülés közben. Kamera és propeller védő nélkül több, mint 10 percet bírt. Saját kamerájával, védőkerettel kicsivel 7 perc felé ment a menetidő. Teljes harci díszben, egy Xiaomi Yi kamerával, állvánnyal, mely plusz 180g-ot jelent, ez 5 perc volt, ami teljesen korrekt. 1320 mAh-t töltöttem vissza teljes merülés után, szóval némi tartalék még lett volna benne, de gondolom a Syma úgy döntött, jobb a békesség. Ha már van egy jobb töltőnk, vagy vettünk egyet, az akkumulátor csatlakozóit érdemes egy T-dean dugóra (vagy bármi hasonlóra) cserélni. Az akkut akár egy nagyobb kapacitásúra is cserélhetjük, de ne szálljunk el, a nagyobb akkuval, hosszabb repülési idővel a motor jobban melegedhet és hamarabb jöhet a csere.

Akinek unalmas a fehér szín (bevallom, nekem nagyon bejön a fehér) az választhat fekete és narancs színű változatok közül is.

Légifelvételek

Egészen eddig a pontig a Syma X8C felülteljesít. A kamera viszont gyér. Rögzítése, kialakítása miatt nagy a “Jello” hatás, vagyis remeg, hullámzik a kép. A felbontás, képek részletessége gyenge. A kamera egy az egyben az X5C-ből való, csak nagyobb, csinosabb dobozba rejtették. Kezdésnek, tanulásnak jó, de ha szép képeket, videókat szeretnénk készíteni (márpedig azt szeretnénk), akkor ezt a kamerát el kell felejtenünk, és egy jó sportkamerát kell beszereznünk. Ráadásul a döntési szöge is érthetetlen, 0, 30 vagy 60 fokban dönthető. Slussz, passz. Én a sima vízszinteset ajánlom, hacsak nem akarunk magasan repkedni. 4GB micro SD kártyát és egy kártyaolvasót is adnak, ez ma már alap, de akkor is örülünk neki.

A rádión tudjuk vezérelni, viszont semmilyen visszajelzést nem kapunk, hogy sikerült e az elindítás, leállítás. Még egy rossz pont. Bár a kvadkopter ára kicsit magas, mégis azt kell mondjam, hogy egy jó kamerával megfűszerezve nagyon jó vétel.

Headless (fejetlen) mód

Két repülési módja van, normál és a headless mód. Magyarul fejetlen lenne a fordítás, de ez elég furán hangzik, a fejetlen, fejetlenség a köztudatban inkább a szétszórtságot, rumlit jelenti. Márpedig itt épp az ellenklezőjéről van szó. Ebben a módban ugyanis mindegy, merre néz a kvadkopter (nekünk szemben, vagy háttal), merre forgatjuk, a fordulási irány az oldalazásnál mindig az lesz, amerre először elindultunk. Kezdőknek ez egy nagyon nagy segítség. Akkor is nagyon jól jön, ha már messze van a Syma X8C, és nem látjuk melyik az eleje és melyik a hátulja. Fotózásnál természetesen nem ajánlott a használat, mivel ekkor fogalmunk sincs, mit sikerült felvennünk :) A headless mód bekapcsolásához 2mp-ig kell tartani a bal felső gombot. Ekkor a drónon a LED-ek 4x felvillannak, a táv 8 sipoló hangot ad. Hála az égnek csak ennyit, sok gép esetében folyamatosan pittyog headless módban. Kibírhatatlan. Kikapcsolás ugyanígy működik, ekkor egy hosszabbat sipol a táv.

Mi van a csomagban?

 • 1x Syma X8C 6-Axis Headless Quad
 • 1x 2 megapixeles kamera
 • 1x 4GB Micro SD kártya
 • 1x USB Micro SD kártya olvasó
 • 1x 2S 7.4V 2000mAh 25C Lipo akkumulátor
 • 1x 2S Balance töltő (750mA kimenet)
 • 4x leszállótalp
 • 4x peropeller védő
 • 4x motor védőburkolat
 • 4x propeller szett
 • 4x plusz csere propeller szett
 • 1x felhasználói kézikönyv ( magyar nyelv még fordítás alatt )
Alkatrész ellátottság

Mint az szokásos a Syma házatáján, minden kis alkatrész megvásárolható külön, így egy baleset esetén nem kell azonnal hatalmas összegekben gondolkodnunk egy új modell vásárlása miatt.

Figyelj oda

Mindig repüljünk vele kellő körültekintéssel, méreténél fogva akár komoly kárt is okozhat, ha nem vagyunk teljes mértékben tudatában kezelésének, funkcióinak, csak távol az emberektől, állatoktól, objektumoktól – nagy nyitott térben használjuk. Nem ajánljuk a kézből indítást, illetve beltérben reptetést mérete miatt. Elég nagy szelet is kavar a Syma X8C hatalmas lapátjainak köszönhetően. A 360 fokos fordulatot sem ajánljuk ezzel a géppel, nagy a süllyedése, könnyen oda lehet verni a földhöz, illetve a védőkeret ilyenkor beleér a forgó propellerbe.

Összegzés

A Syma X8C egy nagyon jól kinéző kvad. Légifotózáshoz nagyon jó tanuló kvadkopter, nem olyan fürge, mint az MJX X101 vagy a JJRC Tarantula X6, de ehhez a használathoz nem is kell. Viszonylag erős és rendkívül könnyen kezelhető, stabilan tartható. Headless móddal is ellátták, illetve viszonylag jól tartja helyzetét is. Rendkívül stabil, a szelesebb időt is jól viseli. A védőkeret viszont nagyon törékeny műanyagból készült, érdemes egy csere szettbe beruházni. Motorja, akkumulátora jól bírja, az első teszt repülések alkalmával 10 perc felett volt a repülési idő. Ha érdekel a légifotózás, mindenképpen szerezz be hozzá egy jobb sportkamerát, a gyári inkább csak dísz. Nem egy Phantom, de eddig a legjobb Syma amit eddig próbáltam, sőt talán ebben az árkategóriában a “best buy”. (Az MJX 101-et csak ezután reptettem)

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük