Dróntörvény tervezet – sokba kerülhet használni

dróntörvény

Dróntörvény tervezet

„A jövőben nem kell engedélyt kérni a drónok használatához, de be kell jelenteni a legkisebb hobbi kopter birtoklását is a Légyügyi Hivatalnak. Ez áll a dróntörvény tervezetben. A kereskedők azt jósolják, hogy karácsonykor a legkeresettebb termék lesz a boltokban. Aki megvette, reptetni is akarja, amit minden alkalommal szabályosan jelezni kell a nem várt légi balesetek elkerülése érdekében.

A parlament a drónok, vagyis a pilóta nélküli, távirányított repülő eszközök használatát készül szabályozni. A mezőgazdaság, a filmipar már jó ideje dolgozik ilyen repülő eszközökkel, de várhatóan egyre több civil, hobbista is reptetni akar. Szigorúan ellenőrzik majd a repüléseket Farkas András a Légügyi Hivatal elnökhelyettese, hivatalvezető a Helyi Híradóknak elmondta, a szabályozás 2016-tól éles fordulatot vesz ezen a téren. Könnyű megvenni, sokba kerülhet használni.

Jövő évtől ugyanis nem kell engedélyt kérni a működtetésükhöz, de be kell jelenteni a használatukat. A Nemzeti Közlekedési Hatósághoz tartozó Légyügyi Hivatal így az engedélyek kiadása helyett ellenőrizni fog, a bejelentések szabályosságát és a használatot. A dróntörvényben olyan internet alapú bejelentő rendszert készülnek létrehozni, amihez minden drón felhasználó hozzáférhet és onnan tájékozódhat arról, szabad-e az adott légtér, amit használni szeretne. „Nagyon sok felhasználási területe van a pilóta nélküli repülőszerkezeteknek, amelyekből egyre több van forgalomban. Ez indokolja, hogy keretszabályokat hozzunk. Az EU is nagyon lázasan dolgozik az alapszabályok meghatározásán. Nyilván mi igazodni fogunk azokhoz” – mondta Farkas András a Légügyi Hivatal vezetője a Helyi Híradóknak.

Látni és látszani

Számos felhasználási lehetősége van ezeknek a kis súlyú akár egyhelyben való lebegésre is képes szerkezeteknek. Elsősorban a mezőgazdaság, a filmipar, a térképészet használja ki a drónok adta lehetőségeket. „A drónok nagy része hobbi célú, amit tiltani nem szabad. Ha már létezik, akkor keretet kell adni neki. Mi is arra törekszünk, hogy nagy részük bejelentésre alapuljon. Azt szeretnénk, ha mindenki látná, hogy éppen hol repülnek drónok és éppen milyen feladatot hajtanak végre” – folytatta a hivatalvezető, aki hozzátette, az első lépés, hogy minden eszközről tudjanak. Vannak olyan légterek, ahol kifejezetten engedélyt kell kérni, mert kényes tevékenység folyik ott. De lehetőség szerint szeretnék úgy felosztani Magyarország légterét, hogy legyenek benne olyan területek is, ahol nyugodtan használhatják a drónokat hobbi célból is. “Gyorshajtási” bírságra számíthat, aki szabálytalanul használja.

Ezek az eszközök nincsenek ellátva összeütközés gátló berendezésekkel, mint a nagyobb repülők, amelyik észlelik egymást és így automatikusan megakadályozzák a baleseteket. Egyes drónok olyan távolságra repülnek, hogy azokat csak monitoron tudja követni az irányítója, szabad szemmel nem. Ezért fontos, hogy tudjanak egymásról a különböző drónokat használók.

A bejelentés a leendő elektronikus hivatal oldalain kaphat helyet. Nagyon jó megjelenítői rendszerek vannak már, amik mutatják, hogy éppen hol számíthatunk valamilyen aktivitásra. Ehhez hozzá lehet rendelni a szükséges korlátozásokat is, amelyek például a repülési magasságot korlátozzák. „Amikor egyértelműen korlátozott, vagy elzárt légtérben reptet valaki, arról mindenképpen tudomást szerzünk. Minden ilyen esetben eljárunk, megkeressük a drón gazdáját, aki sajnos büntetésre számíthat. A bírság mértéke körülbelül a gyorshajtási bírságokhoz mérhető” – mondta végül Farkas András.” Forrás: Hirado.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás “Dróntörvény tervezet – sokba kerülhet használni

  1. RC-Klub írta:

    Szerény véleményem szerint ez a rendelet még vicc számba megy, de kiváncsian várjuk, mi lesz belőle. Egyértelmű, hogy a nagy gépeket, amiket kereskedelmi tevékenységgel használnak és kilómétereket képes repülni szabályozni kell. De mint írtuk már mi is, a quadcopter nem azonos a drónnal, főleg nem a hobbi gépek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük