Lítiumos drón akkumulátor töltése, kezelése

Lítiumos drón akkumulátor töltése, kezelése

Az egyik leggyakoribb akku típus manapság már a lítium bázisú.

A legdinamikusabban fejlődő akkumulátor típus a lítium bázisú. Jelen cikk nem csak a drón akkumulátorok töltése kérdést vesézi ki, de az össze lítium-ion és lítium-polimer akkumulátort is. Kis méretük és nagy energia­tárolási képességük miatt a legkisebb mobil eszközökben szinte már csak ezeket alkalmazzák. Ha megnézi a telefonját, e­köny olvasóját, vagy a notebookját, nagy valószínűséggel lítium alapú akkumulátort talál benne. A lítium alapú akkumulátoroknak két fajtája a legelterjedtebb manapság: a li­ion (lítium­ion) és a li­po (lítium­polimer). Utóbbit használják legtöbbször rádió távirányítású modell akkumulátorként, kis súlyuk miatt.

A lítium­ionos akkumulátorok előnyei néhány szempont figyelembe vételével:

 • kis tömeg
 • relatíve sok energiát képesek szolgáltatni
 • viszonylag hosszú az élettartamuk
 • nem igényelnek formázást (szemben a nikkel bázisú akkumulátorokkal)
 • már az első használatkor leadják maximális teljesítményüket

A li­ion akkuk hátrányai, kényes pontjai:

 • nem tűrik jól a túlmerülést
 • nem tűrik jól a túltöltést sem
 • kényes a technológia, akár robbanhatnának is az akkuk ­ ha nem lennének ellátva rengeteg biztonsági rendszerrel.

Drón akkumulátor töltése

A li­ion akkumulátorokat CSAK és kizárólag a saját, lítiumos akkuhoz szóló töltővel szabad tölteni. Akkor se használjunk más töltőt, ha a használni kívánt töltő látszólag alkalmas az akku töltésére, vagyis megfelelő feszültséget és áramerősséget ad le, vagy akár a csatlakozója is illeszkedik a lítiumos aksihoz. Mivel rosszul tűrik a túltöltést, ezért például a más töltőknél alkalmazott “csepegtető töltés” végzetes károkat okozhat az akkumulátorban.

drón akkumulátor töltése LiPo akkumulátor töltővel
LiPo akkumulátor töltő

Az akkumulátorok technológiája kényes, de több biztonsági rendszer is védi a felhasználókat. Így az akkukat ellátják a túltöltés, a túlnyomás, a túlmelegedés és az alulmerülés elleni védelemmel. Általában akkor kapcsol szét a biztonsági rendszer, ha a cellafeszültség eléri a 4,3 Voltot, vagy a hőmérséklet eléri a 90 Celsiust, illetve amikor a nyomás eléri az adott szerkezetre számított értéket. A drón akkumulátor töltése előtt nézzük meg, hogy fel van-e púposodva, ha tudjuk, akkor mérjük meg a cella feszültségeket.

Túlmerült akkumulátor kezelése

Ha túlmerül az akkumulátor, akkor a saját töltőjével nem hozható már vissza. Vannak viszont úgynevezett gyógytöltők, amelyek mintegy újraéleszthetik az alulmerült akkumulátorokat is, de 1,5 Voltos cellafeszültség alatt már ezekkel sincs remény. Az úgynevezett “gyorstöltők”, vagy “csodatöltők” használata sem ajánlott, ezek ugyanis nem hoznak valós eredményt, nem töltik fel az akkumulátort teljesen. A drón akkumulátorok töltése során figyeljünk arra, hogy az akkut ne hagyjuk a drónban, vegyük ki belőle, és töltésük során ne hagyjuk felügyelet nélkül.

A technológia sajátossága, hogy a lítiumos akkumulátor töltése során a következő folyamat zajlik le: először a feszültség maximumának eléréséig az akkumulátor megkapja a töltés nagy részét. Ezt követően, a maximális töltöttség eléréséig egy lassú folyamat vezet, ezzel biztosítva az akkumulátor biztonságos használatát. Ez, a töltési folyamat második része akár kétszer annyi ideig is eltarthat, mint az első szakasz. Az úgynevezett “gyorstöltők”, amik azt ígérik, hogy akár egy óra alatt is fel tudják tölteni a li­ion akkumulátort, mindössze azt csinálják, hogy az akkumulátor­töltő elérve a maximum feszültséget “kész” állapotot jelez, valójában a töltöttség ilyenkor az elérhetőnek csak a 70%­t teszi ki!

Lítium-polimer

A li­polymer akkumulátor a li­ion akkuk utódja, melynek előnye, hogy nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz folyékony elektrolitot, helyette speciális polimer választja el az anódot és a katódot. Ez nagyon vékony és nagyon rugalmas cellákat eredményezhet, mivel nem kell vastag falú burkolattal védekezni a folyadék kifolyása ellen.

A drón akkumulátor töltése a repülési idők rövidsége miatt kiemelten fontos, kezelése igen egyszerű, az akkumulátor súlya pedig nem terheli a gép motorját.

Összefoglalva, tippek a lítiumos akkumulátorok töltésére:

 • CSAK az eszköz saját, lítiumos töltőjét használja az akku töltésére
 • NE használjon “gyorstöltőket”, “csodatöltőket”
 • Havonta egyszer érdemes a lítiumos akkukat is teljes töltési ciklusnak, hogy a cellák között esetlegesen keletkezett feszültségek kiegyenlítő Ezek ugyanis hibás diagnosztikához vezethetnek, azaz például a telefon azt mutatja, hogy már csak félig van az akkumulátor, miközben még majdnem tele van, vagy éppen fordítva.

Forrás: www.li-ion.hu

Kapcsolódó cikkek

5 hozzászólás “Lítiumos drón akkumulátor töltése, kezelése

 1. Kiss Ferenc írta:

  DJI Tello FULLYMAX akkumulátort vásároltam, beraktam a drónba bekapcsoltam nem világított semmi, Ezután telefon /nem gyorstöltővel, kikapcsolt állapotban/ próbáltam tölteni, de töltés közben nem villogott a kék szín, vagyis semmit nem jelzett. Egy- két óra töltés után próbáltam bekapcsolni először zöld szín, majd néhány pillanat múlva átvált gyors villogású piros színre, és utána semmi. Az aksi gyengén melegedett csak
  Mi lehet a probléma

 2. dobos lajos írta:

  Tisztelt Tamás!Nem rég vettem egy RC pro drónt!Szerettem volna feltölteni az aksiját!/3,7/1800mha a felvétele!.Szinte minden variációt kipróbáltam csak hogy legalább megmutassa magát és hogy életre keltse a drónomat!Hát nem sikerült egyik sem!Az aksi kijelez és töltöttem is elősször kb .3 órát egy idő után a piros led kialudt amit természetesnek véltem !Az aksi egy picit sem melegedett fel töltés után én ezt problémának gondoltam4Ennek ellenére meg a sok próbálkozás után se gondolom hogy fel lenne töltve! A drónt ki sem tudja világítani4Talán a drónban lenne a hiba?Megtisztelő válaszát köszönöm!

 3. Mark írta:

  Kedves Tamás,

  SYMA – X23W drón akku töltése USB-s telefontöltőről is mehet? Azt írják minden kezelési utasításban, hogy a számítógépről töltsük. Illetve nagy áltolánosságban mindegyiket lehet így tölteni?

 4. Kratancsik József írta:

  Kedves Tamás!
  Q4X no422045 quadcoptert vásároltam. Abban kérném a segítséget, hogy csak számítógépről tölthető-e az akkumulátor vagy esetleg más lehetőség is van (gépkocsiról,telefontöltőről) válaszát elöre is köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük