Akkumulátorok téli tárolása

Akkumulátorok téli tárolása

Nemcsak mi, a gépeink sem igazán szeretik a hideget!

Az akkumulátor téli tárolása kiemelten fontos

Mivel a modellezésnél főként csak LiPo akkumulátorokat használunk, ezért most a többi típus tárolására nem térnék ki. Alacsony hőmérsékleten a Li-Po akkuban levő ionok mozgékonysága csökken, ezzel együtt a belső ellenállás jelentősen megnő. Egy határ alatt ez a jelenség nem csak a teljesítmény nagymértékű csökkenését, de az akku károsodását is okozza. Az akkumulátorok téli tárolása ezért is egy fontos része a modellezésnek. Tehát nagy hidegben igyekezzünk melegen tartani az akkut, zsebben, fűtött autóban, hőszigetelt táskában. Működés közben a fejlődő hő általában már elég az akku megfelelő hőmérsékleten tartására.

A tárolás minősége nagyban befolyásolja a LiPo akkumulátorok élettartamát. Ha egy cella feszültsége terhelés alatt 3 volt alá esik, akkor az minden esetben visszafordíthatatlanul károsodik (csökkenő kapacitás, rosszabb esetben egyáltalán nem tölthető a cella). A 3 volt terhelés alatti feszültségnek a 3,5 volt üresjárati feszültség felel meg. Az akkumulátorokban tárolás, állás alatt is természetes önkisülés megy végbe. A LiPo akkuk ebből a szempontból nagyon jók, mert lassú az önkisülésük a többi újratölthető akkumulátorhoz viszonyítva, de ennek ellenére az állásuk alatt veszítenek a feszültségükből. Ha rájuk sem nézel hetekig vagy hónapokig, akkor bizony közel kerülhetnek a mágikus 3,5 voltos határhoz, ami alatt pedig visszafordíthatatlanul károsodnak.

Hogyan tároljuk az akkumulátorokat télen

Mikor beköszönt a fagyos idő és úgy döntünk, hogy eltesszük télen a gépeket tavaszig, az akkumulátorokat így tárold télen. Korábban már írtam egy cikkben a lítium polimer akkukról, túlmerülhetnek, ezeket pedig már nem lehet életre kelteni. Hosszabb szünetkor 50%-os töltéssel szobahőmérsékleten kell tárolni az akkukat. Ha van rá mód, az akkumulátor tárolása télen is úgynevezett safety bag-ben legyen (tűzálló tasak). Persze semmi rosszat nem teszel azzal, ha 50%-os töltés mellett a hűtőben tárolod őket folyamatosan, de ez a hűtőben tárolható egyéb felesleges tartalom mennyiségét csökkenti (hacsak a hölgy családtagok nem gondolják fordítva :) )

Akkumulátorok téli tárolása safety bag tasakban
Akkumulátorok téli tárolása safety bag tasakban

A tartós károsodás nélküli, legnagyobb teljesítmény eléréséhez, 25-30 C fokról indítsuk akkuinkat, erre figyelj repüléskor. A magasabb hőmérséklet az akku öregedését nagyban felgyorsítja, ezért ne melegítsük azokat túlzott mértékben, fölöslegesen hosszú ideig. Hosszabb idejű tároláshoz pedig ajánlatos az akkuk hűtött térben való tárolása. Arra viszont fordítsunk kiemelt figyelmet, hogy töltés előtt az akkunak legyen ideje felvenni a környezet hőmérsékletét. Tavasszal újra használat előtt hagyjuk szobahőmérsékleten az akkut pár órát (főleg, ha hűtött állapotban tároltuk), és csak ezután töltsük fel. Az akkumulátorok téli tárolása után is, ha tehetjük, akkor balanszeres lipo akkumulátor töltőt használjunk (10 ezer Ft körül már egészen jók vannak), és csináljunk egy teljes töltési ciklust (merítés/töltés/balanszolás), így nem kell néhány havonta új akkumulátorokba beruháznunk.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük