Syma X5SC-1 HD kamerás drón bemutató

Syma X5SC-1 HD kamerás drón bemutató

Itt a nyár, és a gyerekeknek hirtelen sok szabadidejük lesz. Nekünk, szülőknek (általánosságban) viszont sajnos nem. Mit tehetünk ilyenkor? Vagy a számítógép elé ül le a gyerek, vagy… Kimehet a szabadba repkedni egy kicsit az új quadcopterrel!

Syma X5SC-1 HD kamerás drón

Nos, erre a célra a SYMA X5SC-1 HD kamerás drón az egyik legjobb választás. Megbízható, tartós gép, motorja is elég erős, nem szorul cserére néhány repülést követően. Szélérzékenysége nem a legjobb, de azért kültéren jól reptethető.

Syma X5SC-1 HD kamerás drón bemutató

Ez a gép a méltán népszerű X5C továbbfejlesztett változata, új formát, motorokat és távirányítót kapott. Az új talpaknak köszönhetően hasmagassága több, mint a kétszerese lett, így jobban védve van a kamera és a drón is a balesetektől.

Syma X5SC-1 HD kamerás drón bemutató

Csomagolása bár kívülről retro stílusúnak látszik, de rendezett, példa értékű. A megszokott törékeny műanyag tartó belsőtől eltérően erős hungarocell.

Syma X5SC-1 HD kamerás drón bemutató

A kis kapacitású akkumulátora miatt repülési ideje elég rövid, kamera nélkül nyerhetünk plusz 1-2 percet. Ami jó, hogy vásárolhatnak nálunk akár 800-1100 mAh kapacitású akkumulátort is, így pár perc múlva már újra repülhetünk is vele egy gyors cserét követően. Fehér, fekete és narancs sárga színben kapható, nekem ez utóbbi nagyon tetszik, fényes lakkozott, elegáns, egyedi kinézetet ad a drónnak. Nem készre szerelve csomagolják, a lábakat és védőkereteket nekünk kell a helyére tennünk és becsavaroznunk. Első reptetés előtt ellenőrizzük az akkumulátorok töltöttségét. A motorok egy védősapkát is kaptak, az előző változat majdnem teljesen nyitott volt, kitéve a fogaskerekeket mindenféle sérülékenységnek, kosznak.

Az akkumulátor tartóját is át tervezték, nem alulról, a kameratartó felől, hanem a gép hátulján tudjuk cserélni. Jó ötlet volt, így ráadásul jóval nagyobb kapacitású akkumulátorokat is pakolhatunk bele.Az alábbi alkatrészeket tartalmazza a csomag:

 • SYMA X5SC-1 drón,
 • Távirányító,
 • 2MP HD kamera,
 • 4db védőkeret,
 • 4db leszállótalp,
 • 4db csere propeller,
 • 4GB micro SD kártya,
 • memóriakártya olvasó,
 • USB töltőkábel,
 • Csavarhúzó.

Főbb tulajdonságai

 • Headless mód,
 • Két sebességi fokozat,
 • Egészen jó minőségű 2MP kamera,
 • LED jelzőfények,
 • 50 méteres hatótávolság,
 • Közel 5 perces repülési idő.

Kamera

Egészen jó felvételeket készíthetünk vele jó fényviszonyok mellett. Mellékelve kapunk egy 4GB-s micro SD kártyát és egy kártyaolvasót. Kipróbáltuk az X5SW-1 WiFi FPV élőképes kameráját is, az sajnos messze nem üti meg ezt a mércét, szaggat a képtovábbítás, és a 0.3MPx felbontás semmiképpen sem nevezhető jónak. Az időbélyegzőt a kártya gyökérkönyvtárába másolt TIME.TXT fájllal állíthatjuk be.

Syma X5SC-1 HD kamerás drón bemutató

A későbbiekben bővíthetjük a gépet egy 5.8GHz-es FPV élőképes kamerával is, ehhez egy monitort is kapunk, melyet a távirányítóra kell felszerelnünk, így valódi FPV élményt kapunk, szaggatás és csúszás nélkül. Ennek ára 15 ezer forint környékén van.

Távirányító

Hasonló, mint az X5C távirányítója, de belülről már köze sincs hozzá. Más csatornakiosztása van, és könnyebben kezelhető vele a quadcopter. Antennája már csak dísz, igazából csak az X5SW változat telefon tartó konzolja és a dizájn miatt van rajta.

Syma X5SC-1 HD kamerás drón bemutató

Az LCD kijelzőn többek közt a távirányító elem töltöttségi szintjét nézhetjük meg, trimmelési állapotokat, sebességfokozatot, illetve a kamera felvételi módját. Hatótávolsága 50 méter körül van, de aki késztetést érez, egy 2.4GHz-es antenna elhelyezésével meg is duplázhatja ezt.

Használat közben

Ez jó! Röviden ennyit is írhatnék a Syma X5SC-1 HD kamerás drón használatáról. Nem olyan zajos, mint a JJRC modelljei, szépen, stabilan repül. Igaz, szélcsendben próbáltuk ki, csak egy-egy fuvallat volt a magasban, azt azért észre lehetett venni, ekkor kicsit ellódult a gép, de még egyenesbe lehetett hozni. Zárt térben az alacsony sebességi fokozat bőven elég, kint már lehetünk bátrabbak. Motorja 1mm-el vastagabb, mint elődjének. Az egyetlen komoly negatívum a repülési idő a gyári akkukkal. Csak a nagy kapacitású akkuk megvásárlása segít ezen, ez viszont pozitívum. Ezen a terméken látszik, hogy a SYMA hajlandó fejleszteni, és jó irányba haladnak. Alkatrész ellátottsága példaértékű, egyedül a kamerát nem lehet külön megvásárolni.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük