Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

A drónok beállítása, javítása nehézkes lehet a kezdőknek. Egyre több azoknak a tábora, akik elakadnak a kis drónok, quadcopterek hibakezelésében / elhárításában.

A cikk frissítve: 2019.05.15.

A szám növekedése érthető, mivel egyre többen vásárolnak ilyen quadcoptereket, modelleket, játékokat.

Nekik indítjuk ezt a kis cikksorozatot, összeszedve az eddigi kérdéseket, kihegyezve a CX-10 és H8C quadcopter modellekre, mivel ezek felépítése a méreten, formákon és tudáson kívül egy fontos dologban különböznek, a CX-10 direkt hajtású (a rotorlapátok a motor tengelyén vannak), a H8C fogaskerekes hajtású (a rotorlapátok nem a motor tengelyén vannak, hanem egy fogaskerék áttételen egy külön tengelyen). Ezen hibákra a gyártó garanciát nem vállal, a javításuk ránk, “modellezőkre” vár.

1. rész – Quadcopterek, drónok beállítása, javítása

2. rész – Propellerek cseréje

3. rész – Motorok cseréje és bejáratása

Quadcopterünk elindul magától egy irányba, vagy forogni kezd

Az első, amit nézzünk meg, az a propeller lapát. Nincs e elhajolva vagy megrepedve. A kis CX-10 esetében illetve a benti használat közben a leggyakoribb, hogy hajszál tekeredik a lapátokra.

A lapátcserénél figyeljük arra, melyiket cseréljük. Kétféle motor és lapát van egy drónon, bal és jobb forgásirányú. mindig ugyanolyat cseréljünk, egyszerre csak egyet. Ezeket általában “A” és “B” jelöléssel különböztetik meg.

A második, amit én minden repülés előtt javaslok és a drónok beállítása után is az első lépés, az a kalibrálás. Ezt teljesen vízszintes talajon végezzük el. A quadcopterek tartalmaznak egy (vagy több) giroszkópot, ez egy egy esésnél el tud állítódni.

A CX-10 beállítása a következőképpen működik:

Kapcsoljuk be a gépet a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon a kék ledek villogni fognak. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a drónon a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Állítsuk át haladó módra a gépet, ehhez nyomjuk be a gázkart annyiszor, hogy 3-at csipogjon a távirányító. Egy csippanás kezdő mód, két csippanás normál, három haladó mód. Gázkar balra le, iránykar balra fel. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Jobbkezes gázkanál (Mode 1)
Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Balkezes gázkarnál (Mode 2)

Ha nem segített a kis drónnál sem a lapát csere sem a kalibrálás, akkor már csak a motor csere maradt. A giroszkóp vagy a teljes panel cseréjét végeztessük el szakemberrel, de ez már az az összeg, amikor érdemesebb egy újat vennünk, a meglévőt pedig alkatrész utánpótlásként megtartani.

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
CX-10 CW (piros/kék kábel) és CCW motorok (fekete/fehér kábel)
Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Javításnál ügyeljünk, hogy a megfelelő, azonos kabelű motorra cseréljünk

A H8C -nél hasonló a kalibrálás:

Kapcsoljuk be a quadcoptert a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon az összes led villogni fog. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a kvadkopteren a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Ha nekimentünk valaminek, letilott és ezután imbolyog a H8C drónunk, kezdjük az autobalance funkcióval. Ehhez kapcsoljuk ki, tegyük egy vízszintes alapra, kapcsoljuk be, és várjunk 5-10 másodpercet. Ha nem segít, jöhet a kalibrálás. Állítsuk át haladó módra, azaz 100%-ra a bal felső gomb megnyomásával. A távirányító kiírja, hány %-on vagyunk. Gázkar balra le, iránykar balra le. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

H8C távirányító kalibráló állása
H8C távirányító kalibráló állása

A drón kalibrálás témáról itt is olvashatsz, vagy megnézheted a teljes bemutató videót, mely foglalkozik a repüléssel is.

A quadcopterek különbözőek, például sok gyártónál csak auto kalibrálás van. Ez annyit tesz, hogy be kell kapcsolni a drónt, vízszintes talajra helyezni, és 4-5 másodpercig így kell hagyni. Általában villogással jelzi, ha elkészült. Ha nem segített és még mindig félrehúz, vagy az egyik (vagy több) propeller akadozni látszik, nem pörög fel néha, akkor a fogaskerekek állapotát kell ellenőriznünk. A motor egy műanyag “bölcsőben” fekszik a karokon belül, ez a bölcső tartja a rotorlapátok fogaskerék tengelyét is. Ezek egy egy nagyobb eséstől elmozdulhatnak, és a fogaskerekek “ledarálódásához” vezetnek. Viszonylag gyorsan (nagyjából 20 csavar és 10 perc) és olcsón megvan a művelet.

Ha túl gyakran cserére szorul gépünk motorja, érdemes elgondolkodni egy nagyobb teljesítményű gépen. Ezek a quadcopterek inkább játékok ebben az árkategóriában, de tanuló gépnek a legmegfelelőbbek. Ha már látjuk, hogy megkezdte a fogakat, de még nincs elkopva, akkor se várjunk vele, mert nincs sok hátra. Szedjük szét a vázat, ügyelve a kábelekre. Ezeket az alkatrészeket a cikk alján felsoroljuk. Figyeljünk itt is a lapátcserénél, hogy a megfelelő típusra cseréljük. Érdemes egyesével elvégezni, így biztos nem keveredünk bele. Az “A” helyére az “A” kerüljön, “B” helyére a “B”. Ha motort kell cserélnünk, figyeljünk, melyiket cseréljük. A CW, tehát az óramutató járásával megegyező irányba forgó motor kábelének színe piros/kék, a CCW, tehát az óramutató járásával ellentétes irányba forgó motoré fekete/fehér.

Ha ezek sem segítenek, akkor sajnos eltört a giroszkóp, cseréljük ki. Ha még mindig “meg van bolondulva”, akkor vigyük szakemberhez quadcoperünket. A quadcopterek érzékeny szerkenytnyűk. A törés, koccanás, egyéb balesetből adódó hibákért sem a gyártó, sem mi nem tudunk garanciát vállalni, ezért is kell mindig elolvasni a tájékoztatót, vagy ezt a cikket :)

JJRC H8C belső világa
JJRC H8C belső világa

Reméljük, megfelelő segítséget tudtunk nyújtani, ha van még kérdés, örömmel vesszük, itt az oldal alján nyugodtan hozzá lehet szólni. A cikk még folytatódik, a kérdéseitek alapján. A következő részben kicsit bővebben is megnézzük, mire kell figyelnünk a propellerek cseréjénél.

Facebook oldalunk

Kapcsolódó cikkek

38 hozzászólás “Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

 1. Szabó Gábor írta:

  Helló!
  Van egy ZLL SG906 Pro2 drónom, nagyon keveset használtam.Felszállás után, ha nem indítom el valamerre, egyre nagyobb ívű köröket kezd leírni, a magasságát tartja, ill RTH esetén, amikor már a fejem fölé ér, nem indul lefelé, hanem elkezd körözni. Az indítás előtti geomágneses korrekció, giroszkóp és gimbal kalibrálása megtörténik mindig és a ledjei azt jelzik minden rendben. Tudnátok-e tippet adni a hiba okára? Előre is köszönöm, Gábor

 2. Ágoston Béla írta:

  Kedves Tamás,

  cx 10 mini dron kb. 7 évig pihent, most előszedtem,de nem reagál az usb kábeles töltésre.

  Esélytelen?

  Köszönöm!

  • Szivós Tamás [RC-Klub] írta:

   Akku csere után újra életet lehet lehelni bele. Ennyi idő alatt annyira lemerül a lipo akku, hogy már nem képes felvenni töltést.
   Megnézem, van e még tartalékban akkum, és frissítem a hozzászólásom.

 3. Zsolt írta:

  Szia, vettem egy syma w1 pro Explorert, még szinkronizálni sem sikerült. Az akkut fel töltöttem egyszer bekepcsolt akkor a telefon azt írta, mentve nem azt hogy csatlakoztatva. Azóta a drónt be sem bírom kapcsolni?

 4. Bálint írta:

  Szia. Van egy SYMA X5UW-D drónom és az a problémám vele hogy nem akar emelkedni. A propellerek rendesen mennek fel is pörögnek de nem emelkedik, ha oldalra akarok menni akkor úgy menne de mind ez a földön.
  Mi lehet a probléma?
  Válaszod köszönöm!

 5. Szász Dezső írta:

  Sziasztok!
  Az a problémám, hogy vettem egy E58-as drónt és repülés közben hiába próbálok képet vagy videót készíteni (telefon nélkül), semmi nem rögzül a behelyezett SD kártyán.
  Valamint sehol nem találok rá utalást, hogy ezt hogyan is kellene. Válaszotokat előre is köszönöm.

 6. Fokti Ferenc írta:

  Van egy drón JD-11 az gondom vele : hogy egy motor erősebb felpörgött és 3 motor lelassul ! Mi lehet gond! De motorok mèg rendben ! Nem melegszik!
  Kérném segítség az infót! Köszöntjük!

  • Feri írta:

   Sziasztok, HDRC drónom, a màsodik felszállásnál csak egyirányba repült és ütközött is, azóta a jobb elsö motor megállás nélkül max fordulaton megy, ki kell vennem az aksit, hogy leálljon, ha visszarakom ujból kezdödik minden. Szétszedtem, nincs törés és kábelszakadás sem. Mit tudok vele csinálni szerintetek?
   Köszönöm
   Üdv
   Feri

  • Kun Dorina írta:

   Van egy syma x15W és tökéletesen működik de az alkalmazàst ahogy letöltöttük nem reagàl a telefonra.
   Mi lehet az oka???? L

 7. Implom Gyula írta:

  Kedves Tamás Légyszives közöld velem hol lehet kapni JJRC H 8 C dronhoz vezérlö panelt kapni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük