Barion Pixel

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

A drónok beállítása, javítása nehézkes lehet a kezdőknek. Egyre több azoknak a tábora, akik elakadnak a kis drónok, quadcopterek hibakezelésében / elhárításában.

A cikk frissítve: 2019.05.15.

A szám növekedése érthető, mivel egyre többen vásárolnak ilyen quadcoptereket, modelleket, játékokat.

Nekik indítjuk ezt a kis cikksorozatot, összeszedve az eddigi kérdéseket, kihegyezve a CX-10 és H8C quadcopter modellekre, mivel ezek felépítése a méreten, formákon és tudáson kívül egy fontos dologban különböznek, a CX-10 direkt hajtású (a rotorlapátok a motor tengelyén vannak), a H8C fogaskerekes hajtású (a rotorlapátok nem a motor tengelyén vannak, hanem egy fogaskerék áttételen egy külön tengelyen). Ezen hibákra a gyártó garanciát nem vállal, a javításuk ránk, “modellezőkre” vár.

1. rész – Quadcopterek, drónok beállítása, javítása

2. rész – Propellerek cseréje

3. rész – Motorok cseréje és bejáratása

Quadcopterünk elindul magától egy irányba, vagy forogni kezd

Az első, amit nézzünk meg, az a propeller lapát. Nincs e elhajolva vagy megrepedve. A kis CX-10 esetében illetve a benti használat közben a leggyakoribb, hogy hajszál tekeredik a lapátokra.

A lapátcserénél figyeljük arra, melyiket cseréljük. Kétféle motor és lapát van egy drónon, bal és jobb forgásirányú. mindig ugyanolyat cseréljünk, egyszerre csak egyet. Ezeket általában “A” és “B” jelöléssel különböztetik meg.

A második, amit én minden repülés előtt javaslok és a drónok beállítása után is az első lépés, az a kalibrálás. Ezt teljesen vízszintes talajon végezzük el. A quadcopterek tartalmaznak egy (vagy több) giroszkópot, ez egy egy esésnél el tud állítódni.

A CX-10 beállítása a következőképpen működik:

Kapcsoljuk be a gépet a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon a kék ledek villogni fognak. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a drónon a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Állítsuk át haladó módra a gépet, ehhez nyomjuk be a gázkart annyiszor, hogy 3-at csipogjon a távirányító. Egy csippanás kezdő mód, két csippanás normál, három haladó mód. Gázkar balra le, iránykar balra fel. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Jobbkezes gázkanál (Mode 1)
Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Balkezes gázkarnál (Mode 2)

Ha nem segített a kis drónnál sem a lapát csere sem a kalibrálás, akkor már csak a motor csere maradt. A giroszkóp vagy a teljes panel cseréjét végeztessük el szakemberrel, de ez már az az összeg, amikor érdemesebb egy újat vennünk, a meglévőt pedig alkatrész utánpótlásként megtartani.

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
CX-10 CW (piros/kék kábel) és CCW motorok (fekete/fehér kábel)
Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Javításnál ügyeljünk, hogy a megfelelő, azonos kabelű motorra cseréljünk

A H8C -nél hasonló a kalibrálás:

Kapcsoljuk be a quadcoptert a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon az összes led villogni fog. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a kvadkopteren a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Ha nekimentünk valaminek, letilott és ezután imbolyog a H8C drónunk, kezdjük az autobalance funkcióval. Ehhez kapcsoljuk ki, tegyük egy vízszintes alapra, kapcsoljuk be, és várjunk 5-10 másodpercet. Ha nem segít, jöhet a kalibrálás. Állítsuk át haladó módra, azaz 100%-ra a bal felső gomb megnyomásával. A távirányító kiírja, hány %-on vagyunk. Gázkar balra le, iránykar balra le. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

H8C távirányító kalibráló állása
H8C távirányító kalibráló állása

A drón kalibrálás témáról itt is olvashatsz, vagy megnézheted a teljes bemutató videót, mely foglalkozik a repüléssel is.

A quadcopterek különbözőek, például sok gyártónál csak auto kalibrálás van. Ez annyit tesz, hogy be kell kapcsolni a drónt, vízszintes talajra helyezni, és 4-5 másodpercig így kell hagyni. Általában villogással jelzi, ha elkészült. Ha nem segített és még mindig félrehúz, vagy az egyik (vagy több) propeller akadozni látszik, nem pörög fel néha, akkor a fogaskerekek állapotát kell ellenőriznünk. A motor egy műanyag “bölcsőben” fekszik a karokon belül, ez a bölcső tartja a rotorlapátok fogaskerék tengelyét is. Ezek egy egy nagyobb eséstől elmozdulhatnak, és a fogaskerekek “ledarálódásához” vezetnek. Viszonylag gyorsan (nagyjából 20 csavar és 10 perc) és olcsón megvan a művelet.

Ha túl gyakran cserére szorul gépünk motorja, érdemes elgondolkodni egy nagyobb teljesítményű gépen. Ezek a quadcopterek inkább játékok ebben az árkategóriában, de tanuló gépnek a legmegfelelőbbek. Ha már látjuk, hogy megkezdte a fogakat, de még nincs elkopva, akkor se várjunk vele, mert nincs sok hátra. Szedjük szét a vázat, ügyelve a kábelekre. Ezeket az alkatrészeket a cikk alján felsoroljuk. Figyeljünk itt is a lapátcserénél, hogy a megfelelő típusra cseréljük. Érdemes egyesével elvégezni, így biztos nem keveredünk bele. Az “A” helyére az “A” kerüljön, “B” helyére a “B”. Ha motort kell cserélnünk, figyeljünk, melyiket cseréljük. A CW, tehát az óramutató járásával megegyező irányba forgó motor kábelének színe piros/kék, a CCW, tehát az óramutató járásával ellentétes irányba forgó motoré fekete/fehér.

Ha ezek sem segítenek, akkor sajnos eltört a giroszkóp, cseréljük ki. Ha még mindig “meg van bolondulva”, akkor vigyük szakemberhez quadcoperünket. A quadcopterek érzékeny szerkenytnyűk. A törés, koccanás, egyéb balesetből adódó hibákért sem a gyártó, sem mi nem tudunk garanciát vállalni, ezért is kell mindig elolvasni a tájékoztatót, vagy ezt a cikket :)

JJRC H8C belső világa
JJRC H8C belső világa

Reméljük, megfelelő segítséget tudtunk nyújtani, ha van még kérdés, örömmel vesszük, itt az oldal alján nyugodtan hozzá lehet szólni. A cikk még folytatódik, a kérdéseitek alapján. A következő részben kicsit bővebben is megnézzük, mire kell figyelnünk a propellerek cseréjénél.

Facebook oldalunk

Kapcsolódó cikkek

38 hozzászólás “Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

 1. Avatar of Szabó Gábor
  Szabó Gábor says:

  Helló!
  Van egy ZLL SG906 Pro2 drónom, nagyon keveset használtam.Felszállás után, ha nem indítom el valamerre, egyre nagyobb ívű köröket kezd leírni, a magasságát tartja, ill RTH esetén, amikor már a fejem fölé ér, nem indul lefelé, hanem elkezd körözni. Az indítás előtti geomágneses korrekció, giroszkóp és gimbal kalibrálása megtörténik mindig és a ledjei azt jelzik minden rendben. Tudnátok-e tippet adni a hiba okára? Előre is köszönöm, Gábor

 2. Avatar of Ágoston Béla
  Ágoston Béla says:

  Kedves Tamás,

  cx 10 mini dron kb. 7 évig pihent, most előszedtem,de nem reagál az usb kábeles töltésre.

  Esélytelen?

  Köszönöm!

  • Avatar of Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Akku csere után újra életet lehet lehelni bele. Ennyi idő alatt annyira lemerül a lipo akku, hogy már nem képes felvenni töltést.
   Megnézem, van e még tartalékban akkum, és frissítem a hozzászólásom.

 3. Avatar of Zsolt
  Zsolt says:

  Szia, vettem egy syma w1 pro Explorert, még szinkronizálni sem sikerült. Az akkut fel töltöttem egyszer bekepcsolt akkor a telefon azt írta, mentve nem azt hogy csatlakoztatva. Azóta a drónt be sem bírom kapcsolni?

 4. Avatar of Bálint
  Bálint says:

  Szia. Van egy SYMA X5UW-D drónom és az a problémám vele hogy nem akar emelkedni. A propellerek rendesen mennek fel is pörögnek de nem emelkedik, ha oldalra akarok menni akkor úgy menne de mind ez a földön.
  Mi lehet a probléma?
  Válaszod köszönöm!

 5. Avatar of Szász Dezső
  Szász Dezső says:

  Sziasztok!
  Az a problémám, hogy vettem egy E58-as drónt és repülés közben hiába próbálok képet vagy videót készíteni (telefon nélkül), semmi nem rögzül a behelyezett SD kártyán.
  Valamint sehol nem találok rá utalást, hogy ezt hogyan is kellene. Válaszotokat előre is köszönöm.

 6. Avatar of Fokti Ferenc
  Fokti Ferenc says:

  Van egy drón JD-11 az gondom vele : hogy egy motor erősebb felpörgött és 3 motor lelassul ! Mi lehet gond! De motorok mèg rendben ! Nem melegszik!
  Kérném segítség az infót! Köszöntjük!

  • Avatar of Feri
   Feri says:

   Sziasztok, HDRC drónom, a màsodik felszállásnál csak egyirányba repült és ütközött is, azóta a jobb elsö motor megállás nélkül max fordulaton megy, ki kell vennem az aksit, hogy leálljon, ha visszarakom ujból kezdödik minden. Szétszedtem, nincs törés és kábelszakadás sem. Mit tudok vele csinálni szerintetek?
   Köszönöm
   Üdv
   Feri

 7. Avatar of Papo 74
  Papo 74 says:

  2 PAIRS CW/CCW Notor Donmingtuo X 8 WIFI FPV dron motort hol lehet kapni,vagy mivel helyettesithetö,

  • Avatar of Kun Dorina
   Kun Dorina says:

   Van egy syma x15W és tökéletesen működik de az alkalmazàst ahogy letöltöttük nem reagàl a telefonra.
   Mi lehet az oka???? L

 8. Avatar of Implom Gyula
  Implom Gyula says:

  Kedves Tamás Légyszives közöld velem hol lehet kapni JJRC H 8 C dronhoz vezérlö panelt kapni

 9. Avatar of Kovács Tünde
  Kovács Tünde says:

  Sziasztok! A ThiEYE Dr.X WiFi PFV drónomnál nem működik a ki/bekapcsoló gomb… Van esetleg erre valamilyen megoldás? Köszönöm!

 10. Avatar of zoltn.liogec.blum02
  zoltn.liogec.blum02 says:

  Sziasztok! Karira kaptam egy syma X15w dront , és a 4 propeller közül. Egy nem. Akar fel pörögni.! Vajon mi lehet a probléma? Előre is. Köszönöm szépen!

  • Avatar of Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Nagy valószínűséggel szorül az a motor. Először nézd meg, hogy nincs e hajszál a propellerek alatt, utána a motort ellenőrizd, hogy ha kézzel rásegítesz, milyen hangot ad, nem melegszik jobban mint a többi stb. Ha bármelyik fennáll, akkor motort kell cserélni.

 11. Avatar of Blanc001
  Blanc001 says:

  Üdv mindenkinek. Van egy SYMA x5uw drónom, és az a gondom vele, hogy amint felpörgetem a motorokat és elkezd felszállni, max 2 másodpercen belül leállnak a motorok, mert elveszíti a jelet a távirányítóval. A kamera viszont továbbra is működik. Ilyenkor újra csatlakoztatom a drónt, kapcsolódik szépen, majd ugyanaz történik amint felszállok vele. Van valakinek ötlete?

 12. Avatar of Balogh Ferenc
  Balogh Ferenc says:

  Sziasztok !
  Van egy Syma x5uw drón-om, a probléma az, hogy vadonat új akksival / 500 mah / kb. 10 másodpercig repül. De új korában nem csinálta ezt, akkor ez: 5-6 perc is volt !
  Gondoltam rossz az akksi, de vettem több újjat is, azokkal is ugyan az van, akkor mondom, motor csere mind a 4.
  Ugyan az, hátha valaki tapasztalt már ilyet, választ előre is köszönöm !!!

 13. Avatar of Simon Roland
  Simon Roland says:

  Nekem van egy q180 dronom és őssze vissza megy ha leesik.meg lehetne valahogy kalibrálni?űdv roland

 14. Avatar of Török Iván
  Török Iván says:

  Sziasztok!
  Van egy Phantom 3 advanced drónom és induláskor remeg a láb és a kamera, de a felvételen nem látszik semmi és repül is rendesen. Normális egy kisebb rezgés vagy probléma?

  • Avatar of Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Szervusz Iván, valószínűleg az egyik propellered, vagy a motor sérült. Leállított állapotban pörgesd meg egyenként őket, amelyiknél eltérést érzel, azt cserélni kell.

 15. Avatar of Legeltető
  Legeltető says:

  Sziasztok,

  GoClever HD FPV drónhoz létezik részletes használati útmutató? A hivatalos lapjuk (gyakorlatilag csak) cseh nyelvű, és nyoma sincs rajta ilyesminek. A kalibálással máris elakadtam. :\

 16. Avatar of Szalai István
  Szalai István says:

  Kedves Tamás! Jól gondolom, hogy a Syma x11c géptestének jobb hátsó végén a microkapcsolónak kellene összedugott akku-vezérlőkábelnél be-, illetve kikapcsolni a gépet? A gép új, de a kapcsoló megnyomására nem változik semmi, a gép mindig bekapcsolt állapotban van mindaddig míg a kábelt szét nem húzom. Köszönettel, István!

 17. Avatar of Skull
  Skull says:

  Üdv! Volna egy x5hc gépem. Felszállás utána ha elindulnék valamelyik irányba, gondol egyet és földhöz vágja magát. Kézben tartva úgy tűnik, hogy a rotorok tolóereje változik. Van esetleg valamiféle beállítás hozzá?
  Esetleg más probléma lehet?

 18. Avatar of Molnár István
  Molnár István says:

  Sziasztok!
  Nekem egy JJRC H31 drónom van, és elhagytam a jobb első motornál lévő kis fogaskereket. Valahol ezt be lehet szerezni?
  Üdv: István

 19. Avatar of Laczkó Péter
  Laczkó Péter says:

  Üdv. Az lenne a problémám, hogy van egy JJRC H31 drónom, ha elindítom csak 3 propeller indul el, a 4. az csak néha felpörög. A motor jó! Ha viszont 360 fokban forgatom a drónt akkor felpörög a motor rendesen. Érdeklődnék, hogy alaplap csere megoldja e a problémát. Valószínűleg a giroszkóp halt meg.

 20. Avatar of Bodnár Éva
  Bodnár Éva says:

  Kedves Tamás, syma x25-ös quadkopterünk nem indul be. Hiába tesszük bele a teljesen feltöltött aksit. Mit tegyünk? Olyan, mintha nem működne a bekapcsológomb. ( fölment vele a gyermekem 2m magasságba, majd mikor leszállt, attól kezdve semmi… elaludtak a fények…)
  Előre is köszönöm!

 21. Avatar of Barthos Balázs
  Barthos Balázs says:

  Helló! Egy Syma x5hc drónról lenne szó. Az utolsó repülésnél azt vettem észre hogy nagyon jobbra húz és ugy kell kalibrálnom a távirányíton hogy egy helybe maradjon. Ha jobb első propellert pörgetem kézzel akkor hallom hogy egy kicsit kopog és egy kicsit megakad néha . Mi lehet a gond?

  • Avatar of Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Kedves Balázs, sajnos az a motor cserére szorul. Néhány perc és egy kis forrasztópáka használatával kicserélhető.

 22. Avatar of Olivér Oláh
  Olivér Oláh says:

  Hello. Nem tudjátok hogy mi a baj akkor hogyha 2 db rotor nem megy? (Nem mozdul semerre). De a másik 2 az jol működik

 23. Avatar of Attila
  Attila says:

  Sziasztok!
  Van egy H8C típusú Quadrocopterem.
  Némileg nem szeretjük egymást. Felszállás után mindig kalibrálnom kell, mert valamelyik irányba elindul.
  Ha ez már megvan, akkor jön a következő gondom, nem marad egy helyben, tehát vagy feljebb száll magától, vagy éppen zuhanásba kezd.
  Vajon egy Phantom 3 Advanced is hasonlóan működik?

 24. Avatar of GusTy
  GusTy says:

  Kedves “RC-Klub”! Vettem (Kínából) egy H8C-t. Gázadáskor felpörög (akár felszállásig is), majd 1 mp után leáll, és a LEDek villognak. Gáz le, villogás leáll, újabb gázadásra ugyanez az eredmény. Találkoztatok már ilyen jelenséggel? Install-probléma, vagy a távir. vagy a vevő-kártya hibás? Esetleg, ha van Valakinek “kéznél” ilyen drónja, össze lehetne jönni egy próbára (távirányító ill. a drón megcserélése)? Üdv: GusTy

  • Avatar of Oriza57
   Oriza57 says:

   GusTy, nekem is van H8C-m, megy rendesen, csak motor fogyott még benne.
   Van több távom is hozzá (én egy másikkal használom), szívesen felajánlom a kipróbálást.
   Bp környékén lakom, Bp-en dolgozom. Keress az oriza57@gmail.com címen, ha még nem oldódott meg a gondod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ.