Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

A drónok beállítása, javítása nehézkes lehet a kezdőknek. Egyre több azoknak a tábora, akik elakadnak a kis drónok, quadcopterek hibakezelésében / elhárításában.

A cikk frissítve: 2019.05.15.

A szám növekedése érthető, mivel egyre többen vásárolnak ilyen quadcoptereket, modelleket, játékokat.

Nekik indítjuk ezt a kis cikksorozatot, összeszedve az eddigi kérdéseket, kihegyezve a CX-10 és H8C quadcopter modellekre, mivel ezek felépítése a méreten, formákon és tudáson kívül egy fontos dologban különböznek, a CX-10 direkt hajtású (a rotorlapátok a motor tengelyén vannak), a H8C fogaskerekes hajtású (a rotorlapátok nem a motor tengelyén vannak, hanem egy fogaskerék áttételen egy külön tengelyen). Ezen hibákra a gyártó garanciát nem vállal, a javításuk ránk, “modellezőkre” vár.

1. rész – Quadcopterek, drónok beállítása, javítása

2. rész – Propellerek cseréje

3. rész – Motorok cseréje és bejáratása

Quadcopterünk elindul magától egy irányba, vagy forogni kezd

Az első, amit nézzünk meg, az a propeller lapát. Nincs e elhajolva vagy megrepedve. A kis CX-10 esetében illetve a benti használat közben a leggyakoribb, hogy hajszál tekeredik a lapátokra.

A lapátcserénél figyeljük arra, melyiket cseréljük. Kétféle motor és lapát van egy drónon, bal és jobb forgásirányú. mindig ugyanolyat cseréljünk, egyszerre csak egyet. Ezeket általában “A” és “B” jelöléssel különböztetik meg.

A második, amit én minden repülés előtt javaslok és a drónok beállítása után is az első lépés, az a kalibrálás. Ezt teljesen vízszintes talajon végezzük el. A quadcopterek tartalmaznak egy (vagy több) giroszkópot, ez egy egy esésnél el tud állítódni.

A CX-10 beállítása a következőképpen működik:

Kapcsoljuk be a gépet a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon a kék ledek villogni fognak. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a drónon a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Állítsuk át haladó módra a gépet, ehhez nyomjuk be a gázkart annyiszor, hogy 3-at csipogjon a távirányító. Egy csippanás kezdő mód, két csippanás normál, három haladó mód. Gázkar balra le, iránykar balra fel. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Jobbkezes gázkanál (Mode 1)
Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Balkezes gázkarnál (Mode 2)

Ha nem segített a kis drónnál sem a lapát csere sem a kalibrálás, akkor már csak a motor csere maradt. A giroszkóp vagy a teljes panel cseréjét végeztessük el szakemberrel, de ez már az az összeg, amikor érdemesebb egy újat vennünk, a meglévőt pedig alkatrész utánpótlásként megtartani.

Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
CX-10 CW (piros/kék kábel) és CCW motorok (fekete/fehér kábel)
Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész
Javításnál ügyeljünk, hogy a megfelelő, azonos kabelű motorra cseréljünk

A H8C -nél hasonló a kalibrálás:

Kapcsoljuk be a quadcoptert a szokásos módon. Először kapcsoljuk be a drónt, majd a távirányítón a gázkar lehúzott állapotában kapcsoljuk be a távirányítót. A drónon az összes led villogni fog. Adjunk teljes gázt (csippan egyet a táv), majd vissza nullára (csippan még egyet). Ekkor a kvadkopteren a fények abbahagyják a villogást és világítani fognak.

Ha nekimentünk valaminek, letilott és ezután imbolyog a H8C drónunk, kezdjük az autobalance funkcióval. Ehhez kapcsoljuk ki, tegyük egy vízszintes alapra, kapcsoljuk be, és várjunk 5-10 másodpercet. Ha nem segít, jöhet a kalibrálás. Állítsuk át haladó módra, azaz 100%-ra a bal felső gomb megnyomásával. A távirányító kiírja, hány %-on vagyunk. Gázkar balra le, iránykar balra le. Addig tartsuk így, amíg a villogás abbamarad és újra világítani kezd a kék led.

H8C távirányító kalibráló állása
H8C távirányító kalibráló állása

A drón kalibrálás témáról itt is olvashatsz, vagy megnézheted a teljes bemutató videót, mely foglalkozik a repüléssel is.

A quadcopterek különbözőek, például sok gyártónál csak auto kalibrálás van. Ez annyit tesz, hogy be kell kapcsolni a drónt, vízszintes talajra helyezni, és 4-5 másodpercig így kell hagyni. Általában villogással jelzi, ha elkészült. Ha nem segített és még mindig félrehúz, vagy az egyik (vagy több) propeller akadozni látszik, nem pörög fel néha, akkor a fogaskerekek állapotát kell ellenőriznünk. A motor egy műanyag “bölcsőben” fekszik a karokon belül, ez a bölcső tartja a rotorlapátok fogaskerék tengelyét is. Ezek egy egy nagyobb eséstől elmozdulhatnak, és a fogaskerekek “ledarálódásához” vezetnek. Viszonylag gyorsan (nagyjából 20 csavar és 10 perc) és olcsón megvan a művelet.

Ha túl gyakran cserére szorul gépünk motorja, érdemes elgondolkodni egy nagyobb teljesítményű gépen. Ezek a quadcopterek inkább játékok ebben az árkategóriában, de tanuló gépnek a legmegfelelőbbek. Ha már látjuk, hogy megkezdte a fogakat, de még nincs elkopva, akkor se várjunk vele, mert nincs sok hátra. Szedjük szét a vázat, ügyelve a kábelekre. Ezeket az alkatrészeket a cikk alján felsoroljuk. Figyeljünk itt is a lapátcserénél, hogy a megfelelő típusra cseréljük. Érdemes egyesével elvégezni, így biztos nem keveredünk bele. Az “A” helyére az “A” kerüljön, “B” helyére a “B”. Ha motort kell cserélnünk, figyeljünk, melyiket cseréljük. A CW, tehát az óramutató járásával megegyező irányba forgó motor kábelének színe piros/kék, a CCW, tehát az óramutató járásával ellentétes irányba forgó motoré fekete/fehér.

Ha ezek sem segítenek, akkor sajnos eltört a giroszkóp, cseréljük ki. Ha még mindig “meg van bolondulva”, akkor vigyük szakemberhez quadcoperünket. A quadcopterek érzékeny szerkenytnyűk. A törés, koccanás, egyéb balesetből adódó hibákért sem a gyártó, sem mi nem tudunk garanciát vállalni, ezért is kell mindig elolvasni a tájékoztatót, vagy ezt a cikket :)

JJRC H8C belső világa
JJRC H8C belső világa

Reméljük, megfelelő segítséget tudtunk nyújtani, ha van még kérdés, örömmel vesszük, itt az oldal alján nyugodtan hozzá lehet szólni. A cikk még folytatódik, a kérdéseitek alapján. A következő részben kicsit bővebben is megnézzük, mire kell figyelnünk a propellerek cseréjénél.

Facebook oldalunk

Kapcsolódó cikkek

37 hozzászólás “Quadcopterek, drónok beállítása, javítása 1. rész

 1. Avatar of Szabó Gábor
  Szabó Gábor says:

  Helló!
  Van egy ZLL SG906 Pro2 drónom, nagyon keveset használtam.Felszállás után, ha nem indítom el valamerre, egyre nagyobb ívű köröket kezd leírni, a magasságát tartja, ill RTH esetén, amikor már a fejem fölé ér, nem indul lefelé, hanem elkezd körözni. Az indítás előtti geomágneses korrekció, giroszkóp és gimbal kalibrálása megtörténik mindig és a ledjei azt jelzik minden rendben. Tudnátok-e tippet adni a hiba okára? Előre is köszönöm, Gábor

 2. Avatar of Ágoston Béla
  Ágoston Béla says:

  Kedves Tamás,

  cx 10 mini dron kb. 7 évig pihent, most előszedtem,de nem reagál az usb kábeles töltésre.

  Esélytelen?

  Köszönöm!

  • Avatar of Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Akku csere után újra életet lehet lehelni bele. Ennyi idő alatt annyira lemerül a lipo akku, hogy már nem képes felvenni töltést.
   Megnézem, van e még tartalékban akkum, és frissítem a hozzászólásom.

 3. Avatar of Zsolt
  Zsolt says:

  Szia, vettem egy syma w1 pro Explorert, még szinkronizálni sem sikerült. Az akkut fel töltöttem egyszer bekepcsolt akkor a telefon azt írta, mentve nem azt hogy csatlakoztatva. Azóta a drónt be sem bírom kapcsolni?

 4. Avatar of Bálint
  Bálint says:

  Szia. Van egy SYMA X5UW-D drónom és az a problémám vele hogy nem akar emelkedni. A propellerek rendesen mennek fel is pörögnek de nem emelkedik, ha oldalra akarok menni akkor úgy menne de mind ez a földön.
  Mi lehet a probléma?
  Válaszod köszönöm!

 5. Avatar of Szász Dezső
  Szász Dezső says:

  Sziasztok!
  Az a problémám, hogy vettem egy E58-as drónt és repülés közben hiába próbálok képet vagy videót készíteni (telefon nélkül), semmi nem rögzül a behelyezett SD kártyán.
  Valamint sehol nem találok rá utalást, hogy ezt hogyan is kellene. Válaszotokat előre is köszönöm.

 6. Avatar of Fokti Ferenc
  Fokti Ferenc says:

  Van egy drón JD-11 az gondom vele : hogy egy motor erősebb felpörgött és 3 motor lelassul ! Mi lehet gond! De motorok mèg rendben ! Nem melegszik!
  Kérném segítség az infót! Köszöntjük!

 7. Avatar of Papo 74
  Papo 74 says:

  2 PAIRS CW/CCW Notor Donmingtuo X 8 WIFI FPV dron motort hol lehet kapni,vagy mivel helyettesithetö,

  • Avatar of Kun Dorina
   Kun Dorina says:

   Van egy syma x15W és tökéletesen működik de az alkalmazàst ahogy letöltöttük nem reagàl a telefonra.
   Mi lehet az oka???? L

 8. Avatar of Implom Gyula
  Implom Gyula says:

  Kedves Tamás Légyszives közöld velem hol lehet kapni JJRC H 8 C dronhoz vezérlö panelt kapni

 9. Avatar of Kovács Tünde
  Kovács Tünde says:

  Sziasztok! A ThiEYE Dr.X WiFi PFV drónomnál nem működik a ki/bekapcsoló gomb… Van esetleg erre valamilyen megoldás? Köszönöm!

 10. Avatar of zoltn.liogec.blum02
  zoltn.liogec.blum02 says:

  Sziasztok! Karira kaptam egy syma X15w dront , és a 4 propeller közül. Egy nem. Akar fel pörögni.! Vajon mi lehet a probléma? Előre is. Köszönöm szépen!

  • Avatar of Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Nagy valószínűséggel szorül az a motor. Először nézd meg, hogy nincs e hajszál a propellerek alatt, utána a motort ellenőrizd, hogy ha kézzel rásegítesz, milyen hangot ad, nem melegszik jobban mint a többi stb. Ha bármelyik fennáll, akkor motort kell cserélni.

 11. Avatar of Blanc001
  Blanc001 says:

  Üdv mindenkinek. Van egy SYMA x5uw drónom, és az a gondom vele, hogy amint felpörgetem a motorokat és elkezd felszállni, max 2 másodpercen belül leállnak a motorok, mert elveszíti a jelet a távirányítóval. A kamera viszont továbbra is működik. Ilyenkor újra csatlakoztatom a drónt, kapcsolódik szépen, majd ugyanaz történik amint felszállok vele. Van valakinek ötlete?

 12. Avatar of Balogh Ferenc
  Balogh Ferenc says:

  Sziasztok !
  Van egy Syma x5uw drón-om, a probléma az, hogy vadonat új akksival / 500 mah / kb. 10 másodpercig repül. De új korában nem csinálta ezt, akkor ez: 5-6 perc is volt !
  Gondoltam rossz az akksi, de vettem több újjat is, azokkal is ugyan az van, akkor mondom, motor csere mind a 4.
  Ugyan az, hátha valaki tapasztalt már ilyet, választ előre is köszönöm !!!

 13. Avatar of Simon Roland
  Simon Roland says:

  Nekem van egy q180 dronom és őssze vissza megy ha leesik.meg lehetne valahogy kalibrálni?űdv roland

 14. Avatar of Török Iván
  Török Iván says:

  Sziasztok!
  Van egy Phantom 3 advanced drónom és induláskor remeg a láb és a kamera, de a felvételen nem látszik semmi és repül is rendesen. Normális egy kisebb rezgés vagy probléma?

  • Avatar of Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Szervusz Iván, valószínűleg az egyik propellered, vagy a motor sérült. Leállított állapotban pörgesd meg egyenként őket, amelyiknél eltérést érzel, azt cserélni kell.

 15. Avatar of Legeltető
  Legeltető says:

  Sziasztok,

  GoClever HD FPV drónhoz létezik részletes használati útmutató? A hivatalos lapjuk (gyakorlatilag csak) cseh nyelvű, és nyoma sincs rajta ilyesminek. A kalibálással máris elakadtam. :\

 16. Avatar of Szalai István
  Szalai István says:

  Kedves Tamás! Jól gondolom, hogy a Syma x11c géptestének jobb hátsó végén a microkapcsolónak kellene összedugott akku-vezérlőkábelnél be-, illetve kikapcsolni a gépet? A gép új, de a kapcsoló megnyomására nem változik semmi, a gép mindig bekapcsolt állapotban van mindaddig míg a kábelt szét nem húzom. Köszönettel, István!

 17. Avatar of Skull
  Skull says:

  Üdv! Volna egy x5hc gépem. Felszállás utána ha elindulnék valamelyik irányba, gondol egyet és földhöz vágja magát. Kézben tartva úgy tűnik, hogy a rotorok tolóereje változik. Van esetleg valamiféle beállítás hozzá?
  Esetleg más probléma lehet?

 18. Avatar of Molnár István
  Molnár István says:

  Sziasztok!
  Nekem egy JJRC H31 drónom van, és elhagytam a jobb első motornál lévő kis fogaskereket. Valahol ezt be lehet szerezni?
  Üdv: István

 19. Avatar of Laczkó Péter
  Laczkó Péter says:

  Üdv. Az lenne a problémám, hogy van egy JJRC H31 drónom, ha elindítom csak 3 propeller indul el, a 4. az csak néha felpörög. A motor jó! Ha viszont 360 fokban forgatom a drónt akkor felpörög a motor rendesen. Érdeklődnék, hogy alaplap csere megoldja e a problémát. Valószínűleg a giroszkóp halt meg.

 20. Avatar of Bodnár Éva
  Bodnár Éva says:

  Kedves Tamás, syma x25-ös quadkopterünk nem indul be. Hiába tesszük bele a teljesen feltöltött aksit. Mit tegyünk? Olyan, mintha nem működne a bekapcsológomb. ( fölment vele a gyermekem 2m magasságba, majd mikor leszállt, attól kezdve semmi… elaludtak a fények…)
  Előre is köszönöm!

 21. Avatar of Barthos Balázs
  Barthos Balázs says:

  Helló! Egy Syma x5hc drónról lenne szó. Az utolsó repülésnél azt vettem észre hogy nagyon jobbra húz és ugy kell kalibrálnom a távirányíton hogy egy helybe maradjon. Ha jobb első propellert pörgetem kézzel akkor hallom hogy egy kicsit kopog és egy kicsit megakad néha . Mi lehet a gond?

  • Avatar of Szivós Tamás [RC-Klub]
   Szivós Tamás [RC-Klub] says:

   Kedves Balázs, sajnos az a motor cserére szorul. Néhány perc és egy kis forrasztópáka használatával kicserélhető.

 22. Avatar of Olivér Oláh
  Olivér Oláh says:

  Hello. Nem tudjátok hogy mi a baj akkor hogyha 2 db rotor nem megy? (Nem mozdul semerre). De a másik 2 az jol működik

 23. Avatar of Attila
  Attila says:

  Sziasztok!
  Van egy H8C típusú Quadrocopterem.
  Némileg nem szeretjük egymást. Felszállás után mindig kalibrálnom kell, mert valamelyik irányba elindul.
  Ha ez már megvan, akkor jön a következő gondom, nem marad egy helyben, tehát vagy feljebb száll magától, vagy éppen zuhanásba kezd.
  Vajon egy Phantom 3 Advanced is hasonlóan működik?

 24. Avatar of GusTy
  GusTy says:

  Kedves “RC-Klub”! Vettem (Kínából) egy H8C-t. Gázadáskor felpörög (akár felszállásig is), majd 1 mp után leáll, és a LEDek villognak. Gáz le, villogás leáll, újabb gázadásra ugyanez az eredmény. Találkoztatok már ilyen jelenséggel? Install-probléma, vagy a távir. vagy a vevő-kártya hibás? Esetleg, ha van Valakinek “kéznél” ilyen drónja, össze lehetne jönni egy próbára (távirányító ill. a drón megcserélése)? Üdv: GusTy

  • Avatar of Oriza57
   Oriza57 says:

   GusTy, nekem is van H8C-m, megy rendesen, csak motor fogyott még benne.
   Van több távom is hozzá (én egy másikkal használom), szívesen felajánlom a kipróbálást.
   Bp környékén lakom, Bp-en dolgozom. Keress az oriza57@gmail.com címen, ha még nem oldódott meg a gondod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ.