Motorok cseréje és bejáratása – Quadcopterek, drónok javítása 3. rész

Motorok cseréje és bejáratása – Quadcopterek, drónok javítása 3. rész

Motorok cseréje és bejáratása – Előszó

Mielőtt nekiállsz a motorok cseréje és bejáratása cikknek, és még nem olvastad el a propellerek cseréje részünket, gyorsan pörgesd végig, mert a motorok cseréjénél fontos szerepe van ennek is. Mégpedig azért, mert nem mindegy melyik propellert melyik motorra kell majd visszaszerelnünk a végén. Bizony nem mindegy. Ha rossz sorrendben sikerül visszaszerelnünk, vagy erősen félre fog húzni a kvadkopterünk, vagy egyáltalán nem is száll fel. És akkor jöhet a fejtörés, melyik hova is való.

1. rész – Quadcopterek, drónok beállítása, javítása

2. rész – Propellerek cseréje

3. rész – Motorok cseréje és bejáratása

Motorok bejáratása

A kefés motorokkal szerelt kopterek (helikopter, multikopter) esetén szükség van egy kis bejáratásra, hogy a motorok élettartama hosszabb legyen. Kialakításuknak köszönhetően mindenképpen cserére fognak szorulni előbb-utóbb, de ez az idő jelentősen kitolható ha az útmutatót követve üzemeljük be.

Mindenekelőtt az akkumulátor legyen teljesen feltöltve, ha ez kész, kapcsolja be a távirányítót és a gépet az útmutató szerint.

Pörgesse fel óvatosan a motort (motorokat) úgy, hogy azok a legalacsonyabb fordulaton forogjanak. Ha nem pörög mindegyik, akkor használjuk a távirányító trimmer gombjait. A fordulatszám a bejáratás alatt ugrálhat, amíg a szénkefék be nem kopnak. A bejáratás alatt ne hagyja magára a gépet!

A bejáratás nagyon fontos lépése a gépek használatba vételéhez. Ahhoz, hogy ez idő alatt ne melegedjenek túl a motorok, használhat szobai ventilátort, vagy hűvösebb, erős napfénytől és melegtől óvott helyen végezze el a folyamatot.

Első alkalommal legfeljebb 2 percig hagyja pörögni a motorokat, ennél tovább semmiképp sem! Járatás után kapcsoljuk ki a gépet és várjunk legalább 15-20 percet, míg le nem hűlnek a motorok, majd ismételjük meg további két alkalommal a bejáratást.

A negyedik alkalommal 3-5 percig járassuk a gépet, így nagyjából az akkumulátorokat is lemerítettük.

Ha elkészültünk, töltsük fel teljesen az akkumulátort, ez idő alatt a motorok is újra le tudnak hűlni, és jöhet a szórakozás!

Első repüléseknél ajánlott a tanuló mód használata, és ne pörgesse maximumon a motorokat. Hagyjon mindig elég időt a motoroknak a lehűléshez.


Nézd meg drónjainkat!


Motorok cseréje

Szinte minden gépben másképp van beszerelve a motor, illetve a hajtás módja is más, lehet közvetlen a tengelyre szerelve a propeller, vagy fogaskerekes áttétellel, külön tengelyen. A lényeg ugyanaz, két különböző fogásirányú motor van bennük. A két szemben lévő motor azonos irányba forog, a mellettük lévő ellentétesen. A hozzájuk tartozó propellerek azelőző cikkben leírtak szerint is kétfélék. Ezért mikor cseréljük a motorokat és ehhez le kell szerelnünk a propellereket, jelöljük be, melyik hova való. A motorokat is célszerű alkoholos filccel megjelölnünk, legfőképpen azt, amelyiket cserélnünk kell.

Motorok cseréje
JJRC H8C kopteren meg van jelölve, hogy melyik motort kell cserélni

Szemléltetésképpen egy JJRC H8C motor cseréje folyamatán menjünk végig.
Szétszerelni viszonylag egyszerű, a gép alján lévő tucatnyi apró csavart kell kicsavarlnunk ügyelve, hogy ne guruljanak el. Érdemes mágneses csavar tálcát használni, nagy hasznunkra lehet! Néha tisztítsuk meg a fogaskerekeket és motorokat a kosztól, homoktól. Ehhez a legegyszerűbb, ha egy régi fogkefét használunk egy kis WD40 olajozóval.

Minden megkezdett repülés előtt érdemes elvégeznünk a kalibrálást, trimmelést. A fogaskerekek állapotát is nézzük meg néha, hogy cserére szorul e.

Fontos tudni, hogy egy gyártó sem vállal garanciát a forgó alkatrészekre, így a fogaskerekekre, propellerekre és motorokra sem.

Bármely beállításból, finomhangolásból, nem szakszerű kezelésből bekövetkezett károkért, esetleges sérülésekért csak a felhasználót, vagyis a gép üzemeltetőjét terheli.

A gépek karbantartást,tisztítást igényelnek, a fogaskerekeket időnként zsírozni, tisztítani kell, ennek elmulasztása meghibásodást, kopást eredményezhet, erre a garancia nem terjed ki.

Ezen termékek forgó és elektromos alkatrészeinek használata 14. életévét betöltött személy vagy szülői felügyelet mellett javasolt!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó bejegyzések

16 hozzászólás “Motorok cseréje és bejáratása – Quadcopterek, drónok javítása 3. rész

 1. Toldi Zoltán írta:

  szia!Vettem egy Kínai drónt,az első használat után az egyik motor szorul,megnéztem és a motoron lévő műanyag fogaskerék ment tönkre rajta.Honnan lehetne hozzá valót szerezni?Fogalmam nincs hogy milyen fajta a drón.

 2. Zsichla József írta:

  Szia Tamás. Nemrég vásároltam egy Remote-Controlled Stunt Dront (használtan) de sajnos az egyik motor nem működik és így nem tudja a fiam használni. Lehet e ezt a fajta dront javítani vagy rossz vásár volt a számomra?

  • Szivós Tamás [RC-Klub] írta:

   Kedves József, így sajnos nem lehet beazonosítani a típust, ha elküldenél nekünk itt az oldalunkon a csevegőben egy fotót a gépről vagy messengeren, akkor talán meg tudjuk mondani, lehet e motort szerezni hozzá.
   Üdv,
   Szivós Tamás

 3. janimohosz írta:

  Hali, nekem egy olyan gondom van hogy az egyik rotor nem akar müködni rendesen meg hiába forog, gyenge ès nem tudom egyenesbe tartani a drónt a levegöbe, motor hiba lehet vagy kalibrálással van gond?

 4. Szixi Béci írta:

  Sziasztok!
  Szia Tamás! Érdeklődni szeretnék, hogy a képeken látható, elvileg CCW motor-okat hol lehet kapni? Ma halt meg az egyik a kis kínai noname gépemben :P
  Köszi, üdv, Béci.

 5. Wágner Ferenc írta:

  Kedves Tamás !
  Nagyon frankó a motorcsere leírás, de azért én jobban szeretném, ha Te csinálnád. Lehetne róla szó?

  • Kevin írta:

   Szia az lenne a kérdésem hogy vásároltam új motorokat mert kettő cserére szorult, és ezeket párban kaptam,
   A kérdésem az hogy van a piros kék kábeles amit be is tettem, és megmaradt 2 db fekete fehér kábeles típus,
   most ott tartok hogy ismét szükséges lenne egy piros kék vezetékes cserére és ha megforditom a polaritást akkor használhatom e helyén a fekete fehér kábeleset?
   A választ előre is köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük